Article_Top_970x250

Netanyahu ide kod Putina, Iran tema razgovora

šef izraela

Netanyahu ide kod Putina, Iran tema razgovora

sij 29, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu potvrdio je danas, pred polazak za Moskvu, da će s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o vojnoj koordinaciji u Siriji u vrijeme nemilosrdnih napora Irana da učvrsti svoje snage u toj zemlji.

"To je nešto čemu se izričito protivimo i radimo da zaustavimo”", rekao je Netanyahu, prenose izraelski mediji.

On je također najavio da će s Putinom razgovarati o iranskim zadiranju u Liban, koji je sjeverni susjed Izraela.

Netanyahu je rekao da Iran pokušava "pretvoriti Liban u jedan veliko raketni položaj, položaj za proizvodnju preciznih raketa protiv Izraela".

"To je nešto što nismo spremni tolerirati", rekao je izraelski lder, dodavši da je vojna suradnja između Izraela i Rusije od suštinskog značaja i da se nastavlja.

"Mi se sastajemo periodično kako bismo osigurali vojnu suradnju između IDF (Izraelskih obrambenih snaga) i ruskih snaga u Siriji. Do danas je to uspjelo i važno je da se uspjeh nastavlja i da uspjeva", rekao je Netanyahu.

Premijer Izraela i predsjednik Rusije sastali su se prethodni put u Sočiju u kolovozu u Putinovom letnjikovcu. Tada je Netanyahu rekao svom domaćinu da rastuća uloga Irana predstavlja prijetnju za Izrael, Bliski istok i svijet. Također je upozorio da je Teheran na putu da preuzme kontrolu nad Irakom i Jemenom. 

"Mi svi pobjeđujemo ISIS u koncentriranom međunarodnom naporu i to je dobrodošlo. Ono što nije dobrodošlo je da Iran ulazi svugdje odakle ISIS izlazi", rekao je tada Netanyahu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250