Article_Top_970x250

Nastupom Napretkovog trija “Senso” počela manifestacija “Napretkov tjedan kulture”

mostar

Nastupom Napretkovog trija “Senso” počela manifestacija “Napretkov tjedan kulture”

ožu 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HMS

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održan je koncert Napretkovog trija “Senso” koji se održava u sklopu Napretkovog tjedna kulture.

Pogledajte snimku cijelog koncerta koji se u izravnom prijenosu emitirao na Facebook stranici HD HSK i na Facebook stranici HKD Napretka.

Foto: HMS

Inače, ovaj glazbeni trio osnovan je na inicijativu dopredsjednika HKD Napredak Miroslava Landeke, a čine ga vrsne glazbenice, mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo.

Napretkov trio Senso počastio je glazbene sladokusce vrhunskim djelima, između ostalog “Santa Lucia”, “Oblivion”, “O, sole mio”, ariju “Habanera” iz opere “Carmen”, “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta” te mnoga druga djela iz svijeta glazbene umjetnosti.

Iako je prvotno planirano da se otvorenje Napretkovog tjedna kulture održi pred publikom te da ljubitelji glazbe svojim prisustvom uveličaju ovaj koncert i kulturnu manifestaciju koja je proglašena za manifestaciju od interesa za cijelo Hrvatsko kulturno društvo Napredak, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Napretkovci su bili prinuđeni organizirati ovu glazbenu poslasticu preko live stream prijenosa.

Foto: HMS

Kao i ovaj prvi koncert, i ostali glazbeni događaji u sklopu Napretkovog tjedna kulture 2021. ostat će zabilježeni kroz online platforme te je u četvrtak, 25. 3., u 19 sati, također u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, zakazan premijerni koncert jazz kvarteta Birdland, kojeg čine Ivana Zrimšek Šaravanja, Mario Brkić, Marko Jakovljević i Josip Bošnjak.

A prije jazz koncerta, u srijedu, 24.3.2021., u 19 sati, također u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače, bit će upriličeno otvaranje izložbe “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” koja će do nedjelje, 28.3.2021., biti otvorena za javnost. Svi oni koji žele saznati nešto više o ovim spomenicima koji su pod zaštitom UNESCO-a, moći će to saznati uz informativne i edukativne opise pored umjetničkih fotografija stećaka s lokaliteta na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U petak, 26.3.2021. u katedrali Marije Majke Crkve bit će održan online Napretkov korizmeni koncert na kojem će nastupiti Monija Jarak Mikulić, Katja Krolo Šarac i Marijo Bevanda, a ova izuzetno vrijedna kulturna manifestacija završava u subotu, 27. ožujka, predstavljanjem knjige “Busovača, lijepa si k’o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače” Ivana Križanovića.

Napretkov tjedan kulture, manifestacija koju već drugu godinu zaredom organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar, ove godine će se održati od 22. do 27. ožujka, a prema najavama organizatora, zbog pandemije koronavirusa glazbeni dio manifestacije će biti upriličen online.

Dnevnik.ba