Article_Top_970x250

Nastavnica pozvala majku da dođe na ekskurziju u Prag po pijanog sina

presedan

Nastavnica pozvala majku da dođe na ekskurziju u Prag po pijanog sina

ruj 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Pixsell

Jedna Makaranka morala je u Prag po svog sina koji je tamo bio na maturalcu ili ekskurziji, kako se maturalno putovanje zove u Dalmaciji. Razlog je činjenica što se mladić - napio, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je u neku ruku o presedanu jer se ovakve situacije ne događaju često. Bilo je slučajeva, naravno, da se nekoga iz zdravstvenih razloga ranije pošalje kući s putovanja, ali teško se sjetiti da je ikad pozvana majka da dođe po pijano dijete. Posebno kad se uzme u obzir da je opijanje učenika na maturalcima, nažalost, redovita pojava.

Mihaela Pear, voditeljica ekskurzije, nije željela komentirati konkretan slučaj. Rekla je samo kako se odradilo sve što se trebalo i moglo sukladno zakonu.

"Postupilo se sukladno Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi, kojim je reguliran protokol. Nastavnici su postupili po pravilniku i to je sve što imam za reći", kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole iz Makarske Momir Sumić.

Majka putovala preko 1000 kilometara da pokupi sina

U članku 21. Pravilnika o izvanučioničkoj nastavi pod obaveze učenika navodi se primjereno ponašanje te se ističe kako učenici ne smiju uzimati ili poticati druge učenike na korištenje alkohola, duhanskih proizvoda i opijata. Sljedeći, pak, članak regulira roditeljske obaveze. Uz obavezu da učitelje izvijeste o eventualnim zdravstvenim teškoćama, daju broj mobitela i slične praktične upute, pravilnik obvezuje roditelje da upute svoje dijete i upozore na norme društveno prihvatljiva ponašanja i, konačno, prihvate obvezu da dođu po svoje dijete u slučaju bolesti ili težih povreda određenih pravila.

"Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći", rekla je profesorica Nada Šimić.

Nakon pijanstva s mladićem je u hotelu ostao razrednik, a ostali su otišli u razgledavanje grada. U 13 sati, kada se dječak otrijeznio, u Prag je stigla i njegova majka, koja je platila oko 900 kuna povratnu kartu do 1100 kilometara udaljenog Praga te još 455 kuna za sina.

Dnevnik.ba