Article_Top_970x250

Nastavlja se rad na Hrvatskoj enciklopediji Bosne i Hercegovine, kapitalnom projektu za Hrvate u BiH

sastanak u napretkovoj središnjici

Nastavlja se rad na Hrvatskoj enciklopediji Bosne i Hercegovine, kapitalnom projektu za Hrvate u BiH

ruj 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HMS

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča i počasni predsjednik i član radnog savjeta projekta za izradu Leksikona Hrvata Bosne i Hercegovine prof. dr. Franjo Topić primili su u Središnjici Hrvatskog kulturnog društva Napredak predstavnike Hrvatskog leksikografskog instituta Bosne i Hercegovine - ravnatelja Instituta g. Ivana Anđelića i člana znanstvenog vijeća i pomoćnika glavnog urednika Enciklopedije mr. Vladimira Šoljića,  priopćeno je iz HKD Napretka.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak bilo je pokretač projekta Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine, a od kojih su izrađena i tiskana prva dva sveska od programiranih četiri. Ovakav projekt je od strane intelektualne javnosti pozitivno ocijenjen i u izradi istog sudjeluje skoro 200 najvećih znanstvenika i intelektualaca i to većinom iz Bosne i Hercegovine. Cilj sastanka bio je nastavak i okončanje ovog strateški značajnog projekta i mogućnost uspostavljanja sinergije djelovanja svih onih koji u jednom ovakvom kapitalnom djelu za Hrvate Bosne i Hercegovine, ali i povijesti države prepoznaju neprocjenjiv značaj i jedno sveobuhvatno i objektivno sačinjeno povijesno djelo.

Dr. sc. Nikola Čiča i prof. dr. Franjo Topić izrazili su žaljenje zbog financijskih poteškoća u kojima se našao Leksikografski institut, te su sugerirali predstavnicima Instituta realiziranje zajedničkog sastanka ranije imenovanih radnih tijela, te u svakom slučaju obećali potporu i nastavak ove bogate i plodonosne suradnje, te istaknuli kako očekuju inicijativu i daljnji nastavak tiskanja ovog bez sumnje značajnog, objektivnog i kapitalnog, za povijest Hrvata u Bosni i Hercegovini, značajnog djela.

Mr. Vladimir Šoljić je istaknuo kako je već 70% od ukupne građe za tiskanje i finaliziranje Enciklopedije spremno i s nestrpljenjem očekuje da ugleda svjetlo dana, a u čemu će i HKD Napredak bez sumnje sudjelovati.

Dnevnik.ba