Article_Top_970x250

Nakon četiri pokušaja, izglasana Deklaracija o zaustavljanju izgradnje Pelješkog Mosta!

Pokušaj blokade izgradnje

Nakon četiri pokušaja, izglasana Deklaracija o zaustavljanju izgradnje Pelješkog Mosta!

ruj 13, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Parlament BiH

Nakon burne rasprave o inicijativi bošnjačkih zastupnika da se blokira izgradanja Pelješkog mosta u Republici Hrvatskoj, nakon četiri pokušaja izglasana je Deklaracija o aktivnostima povodom izgradnje Pelješkog mosta kojom se traži njeno zaustavljanje!

Za deklaraciju su glasovali zastupnici bošnjačkih stranaka SDA, SDP, SBB i DF kao i predstavnici Saveza za promjene.  

Deklaracija je izglasana sa 27 glasova za, 11 glasova protiv i jedan suzdržan od 39 nazočnih.

Ranije je odbačen kompromisni prijedlog Momčila Novakovića koji je predložio sazivanje komisije koja bi utvrdila sve relevantne dokumente vezano za ovo pitanje.

Također je odbačena i inicijativa SBB-a kojom se tražila ratifikacija sporazuma BiH – Hrvatska kojim bi se definirala granica dvije zemlje.

Ovo će značiti da Bosna i Hercegovina ispred svog najvišeg zakonodavnog tijela pokušava blokirati Hrvatsku u svom velikom infrastrukturnom projektu povezivanja teritorije.

Kako se i očekivalo, u raspravi su najglasniji pobornici blokade gradnje mosta bili  iz bošnjačkih stranaka SDA, SDP i DF dok su srpski zastupnici bili dominantno nezainteresirani. Bezuvjetnu podršku izgradnji mosta dali su zastupnici HDZ-a.

Posebno oštar u raspravi bio je najagilniji hrvatski zastupnik Nikola Lovrinović koji je za Dnevnik.ba izjavio da je ovo ciljano pogoršanje odnosa sa Hrvatskom kako bi se oslabio njen utjecaj na predstojeće izmjene Izbornog zakona u BiH.

„Na ovaj način oni jednostavno žele Hrvatku disciplinirati. Radi se o tome da je utjecaj međunarodne zajednice oslabio, a bošnjačke stranke su navikle imati podršku stranaca. Sada kad je nemaju, žele na svaki način diskreditirati Hrvatsku“.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250