Article_Top_970x250

Nacisti su ukrali najvrjedniju rusku umjetninu, a misteriozni lovac na blago tvrdi da je otrkio gdje se nalazi

tajna jantarne sobe

Nacisti su ukrali najvrjedniju rusku umjetninu, a misteriozni lovac na blago tvrdi da je otrkio gdje se nalazi

lip 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Jantarnu sobu su iz Kalininjgrada ukrali nacisti i otad joj se gubi svaki trag

U vrijeme kada je nastala nazivali su je osmim svjetskim čudom i bila je ponos carske Rusije. Čuvena Jantarna soba, prostorija ukrašena zidovima od jantara, ogledala i listovima zlata nalazila se u Katarininoj palači u Carskom selu nedaleko od Petrograda, a izgrađena je u Prusiji u 18. stoljeću.

Kasnije je prebačena u rusku enklavu Kalinjingrad i nestala je u vihoru Drugog svjetskog rata. Grad su uništile Hitlerove trupe, a nacisti su ukrali sve blago iz sobe. Nakon rata, soba je postala El Dorado svih lovaca na blago u Europi. Desetljećima se vjerovalo da je soba izgubljena i da se ono što je od nje ostalo nalazi u Poljskoj, međutim povjesničar amater Karl Heinz-Kleine misli da joj je napokon ušao u trag.

Koch ju je prevezao vlakom u bunker

On je naime uvjeren da se soba nalazi pod zemljom u nacističkom bunkeru u zapadnoj Njemačkoj, u blizini granice s Nizozemskom. Kleine za Jantarnom sobom traga već čitavo desetljeće, a locirao ju je u blizini njemačkog grada Wuppertala zahvaljujući istraživanju Ericha Kocha, visokog dužnosnika Nacističke partije.

Koch je rodom iz Wuppertala, a tijekom rata radio je kao šef administracije u Königsbergu gdje je soba čuvana tijekom rata. 

"Koch je najvjerojatnije bio najbogatiji nacist. Imao je priliku opustošiti sve muzeje Istočne Europe. Soba je 1944. prevezena u Königsberg, a nakon rata prevezao ju je vlakom u bunker. Nema šanse da je koristio kamione, Koch je bio čovjek pruge", kazao je Kleine koji je uvjeren da je Jantarnu sobu Koch smatrao svojim privatnim vlasništvom pa nema logike da ju je prevozio u Poljsku ili negdje drugdje. Zbog toga je uvjeren da se nalazi negdje oko Wuppertala.

Nakon rata grad su saveznici sravnili sa zemljom pa je njegova potrga otežana, a ne doprinose ni mještani koji nisu raspoloženi za suradnju s lovcima na blago, piše B92.

Neprocjenjiva vrijednost 

Iako je Kleine posvetio život pronalasku Jantarne sobe, ako ju pronađe u njoj neće moći uživati jer je soba vlasništvo Rusije. Za početak bi neko vrijeme mogla biti izložena u Njemačkoj, no kad tad bi ju se moralo vratiti Rusiji.

Jantarnu sobu, kraljevsku dvoranu ukrašenu zlatom, ogledalima i panelima od jantara teškim više od šest tona, kreirali su njemački majstori u 18. stoljeću. Bio je to dar pruskog vladara Fridrika Vilima I ruskom caru Petru Velikom.

Kada su nacisti krenuli na Rusiju, čuvari ovog blaga pokušali su ga sakriti, no njemačke su ga trupe ipak našle, rasturile i u dijelovima odnijele u Königsberg. Kada je Crvena armija 1945. ušla u Njemačkoj i porazila nacistički režim, soba je misteriozno nestala. Istovremeno s njom iz grada je pobjegao i Koch.

Vrijednost originalne Jantarne sobe procjenjuje se ne pola milijarde dolara. U međuvremenu su izrađene njene jednako impresivne replike.

Dnevnik.ba