Article_Top_970x250

Na strukturu BiH jedino je moguće odgovoriti federalističkim konceptima

ivan vukoja

Na strukturu BiH jedino je moguće odgovoriti federalističkim konceptima

ožu 17, 2017

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vukoja je naglasio kako je struktura Bosne i Hercegovine takva da je na nju moguće odgovoriti jedino federalističkim konceptima i modelima.

Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, na upit novinara koji bi to bili rezultati znanstveno-stručnog skupa „Hrvati Bosne i Hercegovine- nositelji europskih vrijednosti?“ održanog u Neumu naglasio je kako je rezultat konferencije zapravo poziv na aktivno i sustavno bavljenje društvenom i političkom problematikom u Bosni i Hercegovini, na više razina.

Jedna od tih razina, naveo je Vukoja, je i akademska, odnosno znanstvena. Upravo se u njoj moraju utemeljiti posve novi koncepti koji će objasniti postojeću društvenu stvarnost, jer dosad u Bosni i Hercegovini nije postojao odgovarajući model pomoću kojega bi se moglo do kraja razumjeti njezine fenomene i procese.

Vukoja je naglasio kako je struktura Bosne i Hercegovine takva da je na nju moguće odgovoriti jedino federalističkim konceptima i modelima, istaknuvši pritom kako je glavna karakteristika federalističkih modela da svaka federalna ili federativna država ima svoje specifičnosti koje traže posebne institucionalne i svake druge aranžmane kako bi se pronašao model uređenja i upravljanja koji bi najviše odgovaali toj konkretnoj državi.

Spomenuo je pritom znanstvenik sa mostarskog Instituta i Belgiju koja je tek nakon trideset godina federalizma uspjela iznjedriti odgovarajući koncept ovog uređenja.

„Treba biti uporan, dobronamjeran i kreativan u ovakvim nastojanjima“, naglasio je Vukoja jer „često smo svi skloni crno-bijelim simplifikacijama na prijatelje i neprijatelje, ali  paušalnim ocjenama koje odražavaju potpuno nepoznavanje osnovnih politoloških termina“.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250