Article_Top_970x250

Na Humcu otvorena izložba „Stećci-UNESCO svjetska baština“

ljubuški

Na Humcu otvorena izložba „Stećci-UNESCO svjetska baština“

kol 21, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ljubuški portal

Jučer je u prostorijama lapidarija arheološkog Muzeja na Humcu otvorena izložba „Stećci-UNESCO svjetska baština“.

Riječ je o izložbi Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, organiziranoj u suradnji s Općinom Ljubuški i J.P. Parkovi Ljubuški, a koja je otvorena od 20.-22. kolovoza 2018. godine.

„Kao ponosan Ljubušak u svakoj prilici rado ističem vrijednosti kulturno-povijesnih potencijala ovog kraja. O tome nam jasno svjedoče ambijentalne, simboličke i povijesne vrijednosti brojnih lokaliteta koje su, počevši od autohtonog pa do iliričkog stanovištva, pripadali rimljanima, slavenima, pa sve do vladara humske zemlje, Herceg Stjepana Kosače“ rekao je Mirko Rašić i pozdravio prisutne u prostorijama lapidarija arheološkog Muzeja na Humcu, gdje se može najbolje spoznati povijest ovog kraja kroz brojne tragove ljudske djelatnosti u različitim povijesnim razdobljima, a koje u konačnici čine dio ukupnog kulturnog identiteta.

Prema njegovim riječima, fenomen srednjovjekovnih spomenika popularno zvanih stećak u Ljubuškom se javlja na 17 poznatih nekropola sa nekoliko stotina spomenika. Ovaj tip kulturne baštine je kao fenomen raznorodan, neujedačene kvalitete i dostupnosti, pa nema sumnje da pristup njegovoj zaštiti i valorizaciji mora biti multidisciplinaran. Iako postoji znatan prostor za napredak, danas možemo reći da zahvaljujući ustrajnom radu djelatnika u kulturi imamo poboljšanje uvjeta i jedne opće dostupnosti. Arheolog Rašić smatra da bi danas naglas trebao raditi na dodatnoj edukaciji koja će stvoriti osjećaj pripadnosti i senzibiliteta, odnosno izmjeniti klasični default kako bi na rad potakli i društvo u cjelini.

„Iz tog razloga pozdravljam organizaciju izložbe nekropola stećaka na listi Unesco svjetske baštine uz jasno poštivanje svih ostalih nekropola, koja će doprinijeti upravo takvoj inicijativi, boljih spoznaja i učljučivanja šire javnosti. Nećete mi zamjeriti ako kažem da je nama lokalpatriotima ipak prioritet upoznavanje s onom vlastitom baštinom, pa se nadam da će svi Ljubušaci koji do sada nisu obići lokalitet Dilić na Bijači“, rekao je Rašić te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli procesu kojim je Ljubuški postao dio Unesco svjetske baštine.

U ime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prisutnima se obratila Aida Šabanović, a izložbu je otvorio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Posjetitelji kroz tri dana imaju priliku upoznati fenomen stećaka kroz fotografije i tekstualni opis 27 najznačajnijih nekropola stećaka u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Cilj izložbe je promocija izuzetne i jedinstvene kulturne vrijednost koju stećci imaju, a u smislu nominacije za upis na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine, piše ljportal.com

Dnevnik.ba