Article_Top_970x250

Na Danima hrvatskih svetaca i blaženika film o Nikoli Taveliću

50. obljetnica kanonizacije

Na Danima hrvatskih svetaca i blaženika film o Nikoli Taveliću

svibnja 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na Danima hrvatskih svetaca i blaženika u nedjelju je u Križevcima prikazan dokumentarni film o prvome hrvatskom svecu Nikoli Taveliću, u povodu 50. obljetnice kanonizacije, a domovinska proslava jubileja najavljena je za 21. lipnja ove godine u Šibeniku.

Na 12. Danima hrvatskih svetaca i blaženika uvodno je prikazan 20-minutni dokumentarni film „Život je darovan“ u kojem je dana sinteza života, djelovanja i mučeničke Tavelićeve smrti.

Uslijedilo je misno slavlje koje je, u koncelebraciji sa župnikom domaćinom Stjepanom Sovičekom, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića iz Šibenika fra Ivan Bradarić, prenosi Hina.

„Dolazim iz grada prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca Nikole Tavelića kao hodočasnik u grad trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina. Činjenica je da slabo slavimo naše svece, kao da oni nisu ušli u naš hrvatski narod. Zato je hvalevrijedna ova inicijativa u Križevcima da se naša pažnja ovom manifestacijom barem jedanput godišnje u četiri dana usmjeri na silno duhovno blago koje naš narod ima“, rekao je na početku propovijedi fra Ivan Bradarić.

Govorio je o blagdanu Pedesetnice, Duhova, ali i o mučeničkoj Tavelićevoj smrti u Jeruzalemu.

„Današnji svijet živi po logici ovoga svijeta, materijalno, a logika Duha Svetoga često je drugačija, po njoj se pripremamo za vječnost. Zbog vječnosti je i Nikola Tavelić svojevoljno predao svoj život, zato ga danas štujemo“, istaknuo je propovjednik i pozvao na upoznavanje ostalih naših svetaca i blaženika koji također, naglasio je, govore jezikom propovjednika, ali nas i zagovaraju kada im se utječemo.

Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je Ansambl „Kolbe“ iz Zagreba.

Zatim je fra Ivan Bradarić predstavio dvometarsku sliku s likom sv. Nikole Tavelića, a riječ je o najstarijem likovnom prikazu sv. Nikole iz 15. ili 16. stoljeća nepoznatog autora. Svečanost je završena premijernim prikazom video-spota s pjesmom „Timbar vire“ u izvedbi klape „Bunari“ iz Šibenika. Pjesma i video-spot suvremene glazbene i video produkcije napravljeni su za jubilej 50. obljetnice kanonizacije prvoga hrvatskog sveca.

Time su završeni četverodnevni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci.

Dnevnik.ba