Na današnji dan 1994. papa Ivan Pavao II. u Zagrebu molio pred milijun ljudi

ivan pavao drugi

Na današnji dan 1994. papa Ivan Pavao II. u Zagrebu molio pred milijun ljudi

ruj 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Papa je bio veliki prijatelj Hrvatske, a Vatikan i vatikanska diplomacija odigrali su značajnu ulogu u njenom osamostaljenju. 

Papa je bio veliki prijatelj Hrvatske, a Vatikan i vatikanska diplomacija odigrali su značajnu ulogu u njenom osamostaljenju. 

Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta u devet godina. Papa je odigrao važnu i značajnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku. Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zračnu luku Zagreb doletio je 10. rujna 1994. godine. Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca, a sutradan je vodio misu na hipodromu na kojoj je bilo oko milijun ljudi. Drugi put je papa Ivan Pavao II. u Hrvatsku došao 2. listopada 1998., a ostao je do 4. listopada. Na misi u Mariji Bistrici je pred 500.000 vjernika proglasio blaženim Alojzija Stepinca. Zadnji dan posjeta Papa je bio u Splitu gdje je služio svetu misu na Žnjanu. 

Treći i posljednji put papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku dvije godine prije smrti. U Hrvatsku je stigao 5. lipnja 2003. godine i ostao je do 9. lipnja. To je bilo njegovo 100. putovanje izvan Vatikana i Italije. Doletio je u zračnu luku na Krku. U luci Gruž u Dubrovniku služio misu tijekom koje je proglasio blaženom Mariju od Propetog Isusa Petković. Trećeg dana posjeta služena je misa na sportskom aerodromu u Osijeku. Posjetio je i Đakovo. Na blagdan Duhova Papa je bio na misi u Rijeci, posjetio je Svetište Gospe Trsatske i tamo je ostavio svoju krunicu kako bi se  Gospa molila za njega tijekom života i nakon smrti. Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj služio je misu na zadarskom Forumu. Taj susret s ostarjelim Papom bio je jako emotivan.

12. i 13. travnja Ivan Pavao posjetio je Bosnu i Hercegovinu i došao u Sarajevo. Sletio je u Sarajevo oko 17:30 i na svetoj misi u katedrali Presvetog Srca Isusova uručio Svijetiljku mira koja je za vrijeme rata bila izložena u katedrali svetog Petra. Tom prigodom Papa se pomolio i kod groba prvog Vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, a sutradana je na Koševu održao misno slavlje. 

Inače, planiran je njegov dolazak i 1994. godine, no zbog ratnog vihora isti nije bilo moguće realizirati u Sarajevo. 

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini bila je 22. lipanj 2003. godine kada je posjetio Banja Luku. Tom prilikom je pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u BiH.

Na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac u Banjoj Luci papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim Ivana Merza.

Na misnom slavlju bilo je oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Europe - Italije, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore.

Pastoralni pohod Svetog oca u Banja Luku bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije, a za njega su bh. biskupi izabrali geslo "Blaženi čista srca". 

Ivan.C/Dnevnik.ba

#3 234AdSense