Article_Top_970x250

Muslimani danas dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama

blagdan

Muslimani danas dočekuju prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama

ruj 01, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bajram

Muslimani u Bosni i Hercegovini i čitavom svijetu, Americi, Aziji, Europi i na Balkanu danas dočekuju prvi dan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada vjernici odlaze na hadž.

To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno. 

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer milioni hodočasnika odlaze na hadž u Mekku, a hadž je šerijatski propis i jedan od pet temelja vjere. 

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva je žrtvovanje kurbana kojim se muslimani približavaju dragom Bogu ali i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima. 

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije približavaju Allahu dž.š. iskazujući mu pokornost i zahvalnost, te nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu. 

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu centralne svečanosti će biti upriličene u džamijama u glavnim gradovima. 

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu će biti održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog bit će održana u Sportskom centru Skenderija u Sarajevu. Bajram namaz će imamiti muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković. 

Nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, muslimani žrtvuju kurbane i dijele kurbansko meso. Kurban se može žrtvovati do ikindije četvrtog dana.

Od unuka Allahova poslanika Muhameda a.s.,hazreti Hasana se prenosi da je rekao:"Naredio nam je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo."

Dnevnik.ba