StoryEditor

Mostarski učenici sudjelovali u obilježavanju Dana djeteta u Izmiru

Piše D  /  30.04.2021., 10:04h

Online događaj omogućili su gradonačelnici Mostara i Izmira koji su učenicima dali priliku da djeci svijeta, ali i odraslima, pošalju poruke ljubavi, mira i nade: "Budi most koji spaja, a ne razdvaja. Budi ruka koja briše suze, a ne stvara ih. Svojom toplinom dotakni srca drugih".

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta obilježava se 23. travnja, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk, posvetio je 23. 4. svoj djeci svijeta.

Od tada djeca u Turskoj slave Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta na poseban način. Škole sudjeluje u događajima s brojnim predstavama i priredbama. Djeca šalju svoje predstavnike koji će zamijeniti državne dužnosnike i visoke državne službenike u njihovim uredima, a u Velikoj nacionalnoj skupštini se održava posebno zasjedanje na kojem se raspravlja o pitanjima koja se tiču djece. Na taj dan djeca također zamjenjuju parlamentarce.

Svake godine, djeca iz mnogih zemalja susreću se u Turskoj da bi proslavili taj međunarodni praznik. To ove godine nije bilo moguće uraditi zbog pandemije te se metropolitanska općina Izmir odlučila na proslavu u online formi, uključivši djecu iz svojih pobratimskih gradova, pa tako i Grada Mostara.

Djeca su putem digitalnog linka poslali čestitke građanima Izmira, kao i pozdrave ostalim sudionicima te predstavili svoje stvaralaštvo. Tako su djeca iz pobratimskih gradova Izmira bili kulturni veleposlanici svojih vlastitih gradova, priopćeno je iz HKUD "Sv. Ante - Cim" Mostar.

Cijeli događaj prenosila je lokalna televizija iz Izmira, youtube kanal metropolitanske općine Izmir, a građani Izmira su događaj pratili i putem instaliranih video ekrana na gradskom trgu, prenosi Fena.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 09:16