StoryEditor

MOSTARSKA ZELENA TRŽNICA Nije problem proizvesti, nego prodati

Piše Nikolina Turić  /  15.07.2021., 12:07h

Ponuda voća i povrća na mostarskoj Zelenoj tržnici je šarolika, a roba je uvijek svježa.

Prodavači nam kažu kako kupaca uvijek ima unatoč pandemije koja je zahvatila cijeli svijet. U ranim jutarnjim satima zatekli smo velik broj kupaca koji, kako sami kažu, jednostavno vole doći na tržnicu prije deset sati “dok dobro ne ugrije”. 

Prodavači u neobaveznom razgovoru pak  ističu kako im je proizvodnja manji problem od prodaje. Nije im, vele, problem proizvest koliko je problem prodati proizvode.  

“Problem je što smo mi kao pojedinci prihvatili stvari sa Zapada, da većina omladine ne zna nabrojati neke domaće životinje”, dobacio nam je jedan od trgovaca.

Mladi, kaže, bježe od poljoprivrednog posla. 

Važno bi bilo da država otkupljuje domaće poljoprivredne proizvode umjesto da se uvoze proizvodi iz drugih država. 

Cijene voća i povrća su pak, s točke gledanja trgovaca, relativno niske, a za kupce relativno visoke. 

Jesu li cijene visoke ili prihvatljive procijenite sami.

Primjerice, lubenica košta  1,00 KM po kilogramu, dinja 1,50 KM, limun 2,50 KM, kruškice 3,00 KM, a smokve 4,00 KM.

Za kutiju od 250 g borovnice treba izdvojiti 2,00 KM a kilogram malina ili kupina 8,00 KM. Za kilogram bresaka potrebno je izdvojiti  4,00 KM, trešnja 4,00 KM, višnja 4,00 KM, kajsije 5,00,  šljive 2,00 KM te nektarine od 1,50 do 2,00 KM i  banane 2,50 KM.

Kilogram paprika košta 2,00 KM kao i rajčice i luka, cherry rajčica 4,00 KM, karfiol 2,00 KM, blitva 1,50 KM, . Kilogram tikvica košta također 1,50 KM kao i patlidžana. Mrkva košta 2,00 KM po kilogramu, mahune 5,00 KM.

Grah košta 5,00 KM po kilogramu, celer 6,00 KM, peršun 6,00 KM, kupus 1,50 KM, kelj 2,50 KM, ljubičasti kupus 2,00 KM, salata 1,00 KM, krumpir 1,00 KM, tikva poznatija pod nazivom Bosanka 1,00 KM, bijeli luk 8,00 KM.

Tabla domaćih jaja prodaje se svega 5,00 KM, sir iz mijeha košta 12,00 KM po kilogramu, mladi kozji sir 10,00 KM,  mladi kravlji sir 8,00 KM, urda 5,00 KM.

U ribarnici se pastrmka prodaje po 8,00 KM, srdela 10,00 KM, šaran 6,00 KM. Kilogram med pak košta od 18,00 do 20,00 KM. 


Portal Dnevnik.ba donosi recept za sataraš, zdravi ljetnji ručak za četveročlanu obitelj: 

2 glavice luka 

2-3 veće paprike 

5-6 rajčice srednje veličine 

1 dl ulja

 sol 

 šećer

 50 gr riže

Priprema: 


Luk, papriku i rajčicu operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.

Na većoj tavi zagrijte malo ulja pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte.

Nakon 10ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10ak minuta. Sada dodajte i narezanu rajčicu, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri.

Kada je svo povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite. A za to vrijeme u posebnoj posudi skuhajte 50 gr riže i ostavite sa strane dok se se sataraš skuha.

Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, netko voli rjeđi a netko ukuhaniji. Kada je sataraš skuhan dodajte rižu sve dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. 


Za desert, pak, možete napraviti voćnu salatu: 

6 kruškica

4 smokve 

Borovnice


Priprema: 

Operite dobro voće ogulite kruške, uzmite jednu posudu nasijecite kruške na male komade, smokve možete nasijeći po potrebi. I na kraju kada sve dobro izmiješate pospite nekoliko komada borovnica. 

Za ostatak dana rashladite se limunadom. 

Dnevnik.ba

25. rujan 2021 00:18