Article_Top_970x250

MOSTARCI KORAK BLIŽE IZBORIMA Stranke se dogovorile oko "polovine" presude Ustavnoga suda za Mostar

dogovorena središnja gradska zona

MOSTARCI KORAK BLIŽE IZBORIMA Stranke se dogovorile oko "polovine" presude Ustavnoga suda za Mostar

tra 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Građani Mostara nakon današnjeg međustranačkog sastanka korak su bliže biranju nove vlasti.

Mostarski odbori SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a danas su došli do rješenja za središnju gradsku zonu i dva izborna modela za Mostar, a na idućem sastanku stranke bi se trebale opredijeliti za jedan, što je veliki pomak u iznalaženju rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar.

Predsjednik mostarske gradske organizacije HDZ-a BiH Damir Džeba ocijenio je da je danas riješeno pola presude Ustavnog suda.

''Napredak smo brzo postigli, jer smo samo razgovarali o provođenju presude za Mostar što nas je dovelo korak bliže kompromisu i izborima. Šta će se dešavati u narednom periodu po pitanju organizacije i nadležnosti koje vežemo za presudu Ustavnog suda, vidjet ćemo na narednom sastanku'', reko je Džeba.

Marinko Petrić, predsjednik HDZ-a 1990 Hercegovačko-neretvanske županije kazao je kako je definirano pitanje glasača u središnjoj gradskoj zoni na način da ti glasači glasuju prema pripadnosti mjesnim zajednicama - Jugozapad i Stari grad. O njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti Središnje izborno povjerenstvo.

''Time je riješeno pola presude Ustavnog suda BiH'', izjavio je Petrić.

Istaknuo je kako je kroz drugi zaključak definirano šest izbornih jedinica i dva modela, a stranke će se do sljedećega sastanka opredijeliti za jedan.

Jedan model je gradska lista sa koje se bira 13 vijećnika od kojih po 4 Srbina, Bošnjaka i Hrvata i jedna iz reda ostalih, a da se iz šest izbornih jedinica biraju 22 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever 2 vijećnika, Stari grad 5, Jugoistok 2,  Jug 2, Jugozapad 7 i Zapad 4 vijećnika. Ovaj prijedlog ponudila je Koordinacija Srba Mostar.

Drugi model je da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever 3, Stari grad 6, Jugoistok 2, Jugozapad 8, Zapad 5  izborna jedinica Jug 2 vijećnika, a  devet vijećnika sa kompenzacijske gradske liste, što je najbliže dosadašnjem prijedlogu HDZ-a BiH.

''Svima je postalo jasno da je krajnje vrijeme da se izbori održe, tako da svaka stranka pravi neke kompenzacije'', rekao je Petrić.

Predsjednik gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić izjavio je da se uz veliko razumijevanje svih devet stranaka ide ka kompromisnom rješenju.

''Ovaj dio je pitanje matematike i njega je lakše riješiti. I prije je gotovo bio dogovoren. Drugo pitanje koje ostaje otvoreno je pitanje izmjena Statuta Grada Mostara koje se vežu kako za izmjene pravila izbornog postupka tako i za pitanje uvođenja dogradonačelnika ili ojačavanje pozicije glavnog savjetnika, te pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja'', rekao je Marić.

On je izrazio očekivanje da će i ta pitanja biti riješena na sljedeća dva sastanka kako bi Mostar mogao imati izbore u ovoj godini.

''Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori'', naglasio je Marić.

Istovremeno, Veleposlanstvo SAD i Delegacija EU vode razgovore sa liderima stranaka u Federaciji o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Dom naroda FBH i Grad Mostar.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar.

OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Idući međustranački sastanak je zakazan za 19. travnja u 11 sati u Gradskoj vijećnici, a domaćin je DF.

J. G. / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250