Article_Top_970x250

Mostar: Svijeće ispred Kosače za žrtve Križančeva Sela

godišnjica zločina

Mostar: Svijeće ispred Kosače za žrtve Križančeva Sela

pro 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U organzaciji HKZ Troplet u Mostaru su večeras upaljenje svijeće za žrtve zločina u Križančevom selu nadomak Viteza i ubijenog vozača konvoja Bijeli put, Antu Vlaića.

Služena je i sveta misa u mostarskoj Katredrali, a svijeće su zapaljene na Trgu hrvatskih velikana ispred HDHS Kosača u Mostaru.

Podsjetimo, u Križančevom Selu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Hrvatima  u tom mjestu kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. godine u akciji "Krvavi Badnjak". Zločin nad 64 hrvatska branitelja i civila najveće je stratište Hrvata u BiH koje nije kazneno procesuirano ni pred Haškim tribunalom, a ni Sudom BiH u Sarajevu.

U napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a, međutim, kasnije se ustanovilo kako je taj broj porastao na 64 budući da je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulica pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom. Za nešto manje od dva mjeseca, pod pritiskom UNPRFORA-a njihova mrtva tijela su vraćena u plastičnim vrećama UNCHR-a, izamasakrirana. O stupnju ozljeda tih, trideset razmijenjenih Hrvata, najbolje svjedoči činjenica kako je dr. Tibold koji je vršio identifikaciju izgubio svijest.

Dnevnik.ba