Article_Top_970x250

Mostar: Obilježen "Dan roza vrpce"

Nismo same-imamo vas

Mostar: Obilježen "Dan roza vrpce"

lis 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U organizaciji Udruge "Novi pogled", danas je u Mostaru održana manifestacija 'Dan roza vrpce' pod sloganom "Nismo same-imamo vas", koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacijom se, po riječima organizatora, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje u pomjeranju dobne granice kod obolijevanja od te bolesti.

- Želimo skrenuti pozornost na važnost prevencije, pregleda i samopregleda, da žene ne budu uspavane, da vode brigu o svom zdravlju, da pobijede strah i da izaberu život - kazala je predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić, prenosi Fena.

Istaknula je kako je sve veći broj slučajeva obolijevanja od karcinoma, bez obzira da li je to karcinom dojke ili neko drugo maligno oboljenje, te da je jako malo onkologa i da se oni ne mogu posvetiti pacijentima onoliko koliko bi trebalo.

Multidisciplinarni tim za karcinom dojke, kaže Memić, nažalost, još uvijek nije počeo s radom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali veliki uspjeh predstavlja i donošenje Programa ranog otkrivanja raka dojke.

Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini na području HNŽ-a zabilježeno 80 novih slučajeva, a na području Grada Mostara njih 54.

 - S obzirom na to da na nivou države nema registra za maligna oboljenja, jedini podatak kojim raspolažemo jeste da "Novi pogled" u partnerstvu s drugim udruženja iz cijele BiH godišnje podijeli oko 1300 do 1350 paketića prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od karcinoma dojke u BiH - kazala je Memić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Goran Opsenica, koji je otvorio današnju manifestaciju, naglasio je kako je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema nacionalni program borbe protiv karcinoma dojke.

- Shvativši da se u ovoj zemlji može teško doći do nacionalnog konsenzusa i nacionalnog programa, odlučili smo izraditi kantonalni Program ranog otkrivanja karcinoma dojke. Mi smo ga izradili, Vlada ga je usvojila i on bi se trebao početi primjenjivati 14. siječnja 2019. godine  - kazao je ministar, navodeći kako će program trajati četiri godine.

Manifestaciju 'Dan roza vrpce' svojim nastupom uveličali su Plesni studio Mo-Stars te Športski plesni klub "Zrinjski".

Dnevnik.ba

Tagovi: