Article_Top_970x250

Most napravljen od užadi: Istkali 500 godina star prijelaz

peru

Most napravljen od užadi: Istkali 500 godina star prijelaz

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

“Ovo je povijest. Više od 500 godina paradoksa u vremenu. Q’eswachaka, ovaj živi most Inka, zaista je izraz kulture i njene manifestacije."

Peruanci iz zajednice Huinchiri u regiji Cusco obnavljaju 500 godina star viseći most Inka, izrađen tradicionalnim tehnikama tkanja, kako bi napravili prijelaz preko rijeke Apurimac daleko ispod.

Most Q’eswachaka koristio se više od 500 godina za povezivanje zajednica podijeljenih rijekom. No tijekom pandemije Covida propao je i u ožujku se srušio.

Članovi pogođenih zajednica, poput Huinchirija, odlučili su obnoviti 30 metara dugačak most u tradicionalnom stilu Inka: tkanjem.

Timovi radnika, počevši s obje strane jaruge i balansirajući na gigantskim glavnim užadima koji se protežu preko rijeke, rade prema centru, postavljajući manju užad kao ogradu između užeta rukohvata i poda šetnice.

"Prošle godine zbog pandemije nije bio ojačan ... Zbog toga je početkom ove godine most pao", rekao je guverner regije Cusco Jean Paul Benavente.

„Ali sada je to kao odgovor na samu pandemiju. Iz dubine peruanskog andskog identiteta ovaj je most nanizan preko bazena Apurimac i možemo reći svijetu da izlazimo iz svega, malo po malo. "

UNESCO je 2013. godine prepoznao vještine i tradicije povezane s rekonstrukcijom mosta Q’eswachaka kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

“Ovo je povijest. Više od 500 godina paradoksa u vremenu. Q’eswachaka, ovaj živi most Inka, zaista je izraz kulture i njene manifestacije ”, dodao je Benavente.

"Ovo je zajednica, u ovom konkretnom slučaju zajednica Huinchiri iz okruga Quehue koja trenutno radi na postavljanju ovog mosta koji povezuje sela, ali koji također povezuje tradiciju i kulturu."

Dnevnik.ba