Article_Top_970x250

Molitva za žrtve ratova i nasilja u Lici i zapadnoj Bosni u Udbini

"Nanovo rođeni"

Molitva za žrtve ratova i nasilja u Lici i zapadnoj Bosni u Udbini

lip 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice "Nanovo rođeni" iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini u nedjelju, 20. lipnja, priređen je molitveni susret za izlječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima, te za oprost i pomirenje.

Okupilo se oko 30 članova spomenutih zajednica i desetak svećenika s područja Gospićko-senjske, Banjolučke i Šibenske biskupije, te Križevačke eparhije i Zagrebačke nadbiskupije, priopćeno je iz Tiskovne agencija banjolučke biskupije, prenosi Fena.

Goste je najprije pozdravio udbinski župnik i upravitelj svetišta preč. Josip Šimatović koji je govorio o svetištu hrvatskih mučenika i povijesti njegova nastanka, a zatim je priređeno trosatno euharistijsko klanjanje na kojem se posebno molilo za svu nevino ubijenu djecu u hrvatskom narodu kroz grijeh pobačaja, te za žrtve mržnje i nasilja na našem području u Domovinskom ratu, 2. svjetskom ratu i u ratovima tijekom otomanske invazije hrvatskih krajeva.

U molitvi su spomenuta sva stratišta hrvatskog i srpskog naroda (posebice civila) u Domovinskom i 2. svjetskom ratu na području Like, zapadne Bosne i sjeverne Dalmacije, tj. područja koje pokrivaju Gospićko-senjska, Banjolučka i Šibenska biskupija, te Zadarska nadbiskupija. U molitvi za žrtve turskih osvajanja molilo se posebno za žrtve Krbavske bitke kada je izginuo veliki broj hrvatskog plemstva.

U drugom dijelu molitvenog susreta grkokatolički križevački vladika Milan Stipić služio je božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, a koncelebrirali su domaći župnik preč. Josip Šimatović, ekonom Križevačke eparhije o. Danijel Hranilović, pavlin iz samostana u Kamenskom kod Karlovca fra Gaudencije Vito Spetić, monfortanac iz samostana u Zagrebu-Blato o. Mihovil Filipović, svećenik Banjolučke biskupije u diplomatskoj službi Svete Stolice u Sudanu don Ante Vidović i  župnik Drvara, Bos. Grahova, Ključa i Krnjeuše don Davor Klečina.

Pjevanje na liturgiji predvodili su pjevači Grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru pod vodstvom đakona Livija Marijana.

U dogovoru sa župom Drvar i Banjolučkom biskupijom, oko 50 članova zajednice Nanovo rođeni ovog će ljeta, o 80. obljetnici stradanja Katoličke Crkve (1941.-2021.) na području zapadne Bosne, biti u višednevnom posjetu župi Drvar i okolnim župama, a kruna tog duhovnog hoda bit će komemoracija Dana mučenika koju će u Drvaru, 27. srpnja, predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Iduće godine Obnova u Duhu Svetom i Nanovo rođeni također će napraviti molitveni hod po svim stratištima Hrvata i drugih naroda u Sloveniji na takozvanom Križnom putu iz ljeta 1945, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi: