Article_Top_970x250

Mogherini sutra započinje svoju balkansku turneju, "zaobilazi" BiH i Kosovo

visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU

Mogherini sutra započinje svoju balkansku turneju, "zaobilazi" BiH i Kosovo

tra 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Europske unije i država članice, rekla je večeras Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Šefovi diplomacija EU danas su osim situacije u Siriji i Iranu, tijekom ručka, razgovarali i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u svibnju.

Mogherini je istaknula da je postignuta suglasnost da treba pružiti kredibilitet europskom putu svih država regije.

- Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za samit u Sofiji u svibnju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Europska komisija – poručila je Mogherini, prenosi Fena.

Ona sutra započinje balkansku turneju u kojoj će posjetiti države regije izuzev BiH i Kosova, a usporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogherini je večeras rekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

- Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cjelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogherini.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250