Article_Top_970x250

Mnogo lijepih vijesti iz 2019. ste propustili. Donosimo kratak pregled

nije sve tako crno

Mnogo lijepih vijesti iz 2019. ste propustili. Donosimo kratak pregled

sij 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pixabay

U moru loših vijesti, oni su pronašli način kako ljudima vratiti osmijeh na lice i pozitivne misli.

Umorni od loših vijesti, Mauro Gatti i nekoliko njegovih prijatelja odlučili su javnosti na zanimljiv i nesvakidašnji način skrenuti pažnju na pozitivne stvari koje se događaju u svijetu.

Mauro kaže da ga svakodnevno bombardiranje šokantnim naslovima koji najavljuju smak svijeta i katastrofu tjera da sve ono što je dobro i pozitivno jednako promovira kao i loše vijesti.

Zbog toga pravi fenomenalne ilustracije u kojima u svega nekoliko redova opisuje događaje koji su pozitivni, a ujedno i vrlo važni za čitav svijet. Projekt je nazvan "Emitiranje sreće" i autor kaže da ga koristi kao protuotrov lošim vijestima, kojima smo svakodnevno zasuti. Ono što njega i njegove prijatelje posebno raduje jest činjenica da su tijekom 2019. godine imali više materijala za ilustraciju nego 2018. godine.

"Treba nam više pozitivnih vijesti kako bismo shvatili da svijet, malo po malo, postaje bolje mjesto. Kada radim na ovom projektu, biram vijesti koje su od svjestskog značaja, a koji se odnose na prava životinja, klimatske promjene i znanost. To su vijesti koje pokazuju koliko ustvari napredujemo na brojnim frontovima, usprkos tome što smo svakodnevno bombardir ani ´naslovima za plakanje´", kaže Gati.

On, kako prenosi Bored Panda, ističe da ljudi imaju tendenciju brže reagirati na loše vijesti i opasne situacije. Ali, kako ističe, ova navika nas svakodnevno pomalo ubija, kao i sreću u nama.

Da se to ne bi dogodilo, mi vam predstavljemo samo dio fenomenalnih ilustracija dobrih vijesti koje su se dogodile tijekom protekle godine.

Jedna od dobrih vijesti jest ta da su znanstvenici stvorili umjetni list koji usisava ugljikov dioksid iz zraka i pretvara ga u energiju.

U Indiji je otvoren kafić u kojem hranu, umjesto novcem, plaćate smećem. Što bi autor rekao, dvije muhe jednim udarcem: Rješava se problem gladi, ali i problem otpada.

Jedne novine u Japanu prave se reciklažnom papira i sjemena. Čitatelj na kraju može iscijepati ih u sitne djeliće koje može posaditi i na kraju će izrasti cvijeće.

Znanstvenici su osmislili i magnetne navoje, tanje od ljudske dlake, koji mogu pomoći razgradnji plastike u oceanima.

Znanstvenici su otkrili nov način manipuliranja genima i sada mogu "ispraviti DNK" i na taj način izliječiti više od 75.000 različitih genetskih oboljenja.

Italija je prva država u svijetu koja je uvela obvezu da učenici svih razreda moraju učiti o klimatskim promjenama.

Vlasti u Las Vegasu pokrenule su inicijativu "Plati parking hranom" koja omogućava onima koji su dobili kaznu za nepropisno parkiranje da istu plate tako što će donirati prehrambene proizvode.

Švedska je pronašla način da motivira ljude na dobrovoljno doniranje krvi. Davaoci krvi dobivaju obavijest putem SMS poruke svaki put kada njihova krv spasi nečiji život.

Više od 20 zemalja u Africi uključilo se u akciju sadnje drvoreda dugog 8.000 kilometara. Cilj je obnova prirode i sprječavanje širenja Sahare.

U Južnoj Koreji organiziraju dnevne partije za starije od 65 godina kako bi im pomogli da lakše prebrode samoću i spriječe početak demencije.

Znanstvenici su možda uspjeli spasiti sjevernog bijelog nosoroga jer su uspjeli oploditi čak sedam jajašaca dvije jedine ženke koje su preostale na Zemlji.

Jedna studija u Švicarskoj pokazala je da glazba pozitivno utječe na razvoj mozga prevremeno rođenih beba.

U Indiji koriste plastiku izvučenu iz oceana da prave ceste.

Norveška je donijela odluku da ne pravi nove naftne bušotine na Lofoten otocima kako bi očuvala ekosustav.

Krovovi autobuskih stajališta širom Nizozemske prekriveni su cvijećem kako bi pčele imale gdje odmoriti.

Stanovnici Lagosa u Nigeriji mogu recikliranjem otpada platiti školarinu svojoj djeci.

Ima još mnogo dobrih vijesti koje je Gatti ilustrirao. Među njima je i ona da će Kina od iduće godine zabraniti korištenje životinja za testiranje kozmetičkih proizvoda. Svaki građanin Manchestera će posaditi po jedno drvo kako bi doprinio spasu planet. Očekuje se da će biti posađeno više od tri milijuna sadnica.

Da, zaista ima dobrih vijesti koje bude nadu da će svijet u budućnosti biti bolje i ljepše mjesto za život, prenosi telegraf.rs.

Dnevnik.ba