Article_Top_970x250

'Mladi lakše obolijevaju, teške simptome ima i djevojka od 16 godina. Budite odgovorni!'

apel stručnjaka

'Mladi lakše obolijevaju, teške simptome ima i djevojka od 16 godina. Budite odgovorni!'

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Tomislav Miletić/Pixsell

"Mladima ne možemo zabraniti druženja, ali onda moraju biti odgovorni prema starijima i ne odlaziti im u posjet. I mladi mogu teže oboljeti, čega bi zbog općeg porasta zaraženih moglo biti sve više i u Hrvatskoj"

Prosječna dob zaraženih je 47-48 godina, no i pet-šest mlađih ima teže simptome - jedna pacijentica ima 16 godina, i oni bi mogli biti kandidat za respirator, rekla je jučer dr. Alemka Markotić. Kod tri osobe koje su mlađe pretilost je jedan od rizičnih faktora, dodala je.

Iz klinike “Dr. Fran Mihaljević” čekamo odgovor na pitanje o točnom broju i godinama mlađih pacijenata, a loše vijesti stižu i iz Srbije, čiji ministar zdravstva Zlatibor Lončar kaže da je starosna struktura oboljelih, i onih na respiratoru, u prosjeku mlađa nego u prvom vrhuncu epidemije. Sve je više oboljelih među mladima od 20, 30 i 40 godina, kazao je. Njihovo liječenje traje dulje, a klinička slika je ozbiljna, dodao je. Direktor Zarazne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je kako su izgubili pacijenta rođenog 1994. koji nije imao kroničnih bolesti, piše 24sata.hr.

- Ali i dalje gledam kako se mladi okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, nitko maske ne nosi. Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvaćaju - rekao je Stevanović za Objektiv.rs.

Neće svi mladi završiti u bolnici, ali neki od njih sigurno hoće, dok će bolest prenijeti starijima, dodao je. Situacija nije drukčija ni u Hrvatskoj - mladi izlaze, rijetko drže distancu, masku nose tamo gdje moraju, no i tu ima otpora.

- Mladima ne možemo zabraniti da budu to što jesu, ali je onda nužan apel da ne posjećuju svoje bake i djedove, općenito one koji su u većem riziku - kaže dr. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, s Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju. Neka se mladi i dalje druže, ali moraju biti odgovorni prema starijima, dodaje.

Specijalist pedijatrijske infektologije, dr. Goran Tešović, porast mladih s težom kliničkom slikom pripisuje “zakonu velikih brojeva”. Općenito broj zaraženih raste, pa je onda logično da ima i više takvih slučajeva, kaže. Mladi općenito lakše prolaze kroz ovu bolest, ali ima slučajeva kad to nije tako. Sve ovisi o reakciji organizma na infekciju. Djeca, pojašnjava, imaju u plućima manje receptora za virus nego odrasli, a imunološki sustav je kod mladih općenito jači, zdraviji su. Međutim, i kod njih se ponekad može dogoditi teža klinička slika, u slučaju bilo koje infekcije.

Ne treba nas iznenaditi niti to što zaraza buja usred ljeta, kaže infektolog, jer se i prije znalo događati da novi soj virusa gripe nastupi početkom ljeta. Prof. dr. Rukavina napominje kako epidemiološke restrikcije neće uroditi plodom ako ne postoji svijest ljudi da se brinu jedni o drugima, posljedično onda i o sebi - ako nose maske.

- Dakle, ako se u trgovinu ne može bez maske, onda to treba shvatiti tako, i svi u tome moraju biti dosljedni - kaže Rukavina.

Dnevnik.ba