Article_Top_970x250

Misterij na groblju: Kopao za novi grob i otkrio ljudske ostatke gdje ne trebaju biti

sumnjivo

Misterij na groblju: Kopao za novi grob i otkrio ljudske ostatke gdje ne trebaju biti

svibnja 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Pixabay

Misterij pronađenih ljudskih ostataka trebao bi razjasniti forenzički pregled.

U ponedjeljak na groblju u Mechernichu u Njemačkoj pronađeni su ostatci tijela nepoznate osobe, no oni nisu bili u lijesu, kao što se može očekivati, već su bili samo prekriveni zemljom. Ljudske ostatke pronašao je bagerist koji je htio iskopati novi grob.

– Područje groblja gdje je pronađen leš nepoznate osobe poravnato je prije nekoliko godina. Tu su ranije godinama pokopane preminule osobe muslimanske vjere. Na tom mjestu je u utorak planiran pogreb kojeg je organizirao gradski ured koji se brine za preminule osobe kojima nema tko platiti pogreb. Kad je bagerist počeo kopati, otkrio je grob s tijelom – rekao je Franz Küpper iz policijske uprave Euskirchena, piše Fenix-magazine. 

Radnik je obavijestio Ured za javni red koji je pak pozvao policiju. U ovom trenutku potrebno je utvrditi kad je pokojnik ondje pokopan i postoje li naznake kaznenog djela. 

– Tijelo definitivno nije bilo u lijesu. U tom dijelu groblja preminuli su pokapani do 1974.godina. Nakon 30 godina članovi obitelji preminulih su obaviješteni da će groblje biti poravnato i tijela uklonjena na drugo mjesto. Preminuli koji su pokapani na tom groblju su bili muslimanske vjere, pa su tijela bila pokapana u jednom smjeru, odnosno licem prema Meki. Tijelo koje je pronađeno ne uklapa se u način pokapanja, odnosno nije pokopano u smjeru muslimanskog svetog grada Meke. Zbog toga se javljaju sumnje – rekla je Silvia Jambor iz gradske uprave Mechernich.

Jambor je kazala kako postoje još neke naznake zbog kojih je opravdano sumnjati u kazneno djelo.

–  Tijelo je pronađeno ukopano na dubini oko 1,20 metara, na pogrebima je uobičajeno da se lijes ukopa na 1,60 metara. Uz to, stanje preminulog ne odgovara lešu koji je navodno tamo bio ukopan desetljećima. Tijelo ne izgleda kao da je pokopano 1974. godine, previše je očuvano. Na ostatcima tijela nije pronađena odjeća, niti ostatci odjeće – rekla je Jambor.

Misterij pronađenih ljudskih ostataka trebao bi razjasniti forenzički pregled.

Grobna mjesta u Njemačkoj se ne kupuju, već se pak iznajmljuju i to na period od 20 do 30 godina. Moguće je produženje tog ugovora, no povezano je i s troškovima. U slučaju da obitelji preminulih ne produže ugovor za grobno mjesto, grobovi se prazne i na tom mjestu se pokapaju novi preminuli. 

Dnevnik.ba