StoryEditor

Ministrica obrane odlazi u službeni posjet SAD-u

Piše D  /  08.09.2017., 04:09h

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš predvodi izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) koje će od 11. do 13. rujna biti u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa, ministrica Pendeš sudjeluje na NATO-ovoj konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru obrane.

Ovom konferencijom obilježava se deseta godišnjica pokretanja istoimene inicijative, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka. Ministrica je pozvana da sudjeluje kao panelistica na prvom panelu Konferencije.

Tijekom posjeta, ministrica će s izaslanstvom imati niz važnih bilateralnih sastanaka u Washingtonu - u ponedjeljak, u sjedištu State Departmenta sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoytom Yeeom, zatim u Bijeloj kući, na Vijeću nacionalne sigurnosti na kojem će domaćin biti direktor za Balkan ovog Vijeća Brad Berkley.

Sutradan, ministrica Pendeš s izaslanstvom će imati bilateralni sastanak s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku (PASP) Alejandrom Alvargonzalesom, nakon čega se u Pentagonu sastaje s zamjenikom ministra obrane SAD Patrickom Shanahanom.

Planirano je da se Shanahanu prezentiraju ključne aktivnosti MO i OSBiH vezane za proces uknjižbe vojne imovine na državu BiH, provedbe „Pregleda obrane“, nastavku sudjelovanja BiH kao NATO partnera u Operaciji „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Afganistanu te ostale aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces.

Istog dana izaslanstvo će imati susret sa zapovjednikom svih nacionalnih gardi SAD-a generalom Josephom Lengyelom i razgovarati o Državnom programu partnerstva BiH sa SAD-om.

Po završetku Konferencije, u srijedu, ministrica Pendeš će s izaslanstvom posjetiti Nacionalnu gardu Savezne države Maryland, gdje će im domaćin biti generalmajor Linda L. Singh.

Uz ministricu Pendeš, izaslanstvo MO i OSBiH čine zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, pomoćnik ministrice za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zatim stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić te vojni izaslanik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, priopćeno je iz MOBiH.

Dnevnik.ba

04. lipanj 2023 20:34