Article_Top_970x250

"Mentalitet nam mora biti usmjeren na pobjedu, ne smijemo razmišljati previše..."

BOGDANOVIĆ o kvalifikacijama za oi:

"Mentalitet nam mora biti usmjeren na pobjedu, ne smijemo razmišljati previše..."

velj 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Davor Javorović/Pixsell

Bojan Bogdanović (30) jedna je od glavnih uzdanica Utah Jazza u ovoj NBA sezoni, a na ljeto će biti i jedna od glavnih uzdanica Hrvatske na putu prema Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ma bili smo u ratničkom 'modeu' te 2016. Želimo napraviti isto i ovo ljeto, započeo je Bojan Bogdanović u intervjuu za krovnu košarkašku organizaciju (FIBA).

Najbolji hrvatski košarkaš pruža odlične partije u dresu Utah Jazza, a nakon NBA sezone priključit će se reprezentaciji u borbi za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. On će imati veliku ulogu na putu prema Japanu jer s kvalifikacijskog turnira u Splitu od šest momčadi na OI ide samo pobjednik.

- Mentalitet nam mora biti usmjeren na pobjedu, pobjedu i samo pobjedu te se moramo potruditi da ne razmišljamo previše. Znamo da svaka momčad dolazi na turnir s ciljem plasmana na OI, a svaki igrač sanja to natjecanje. Mislim, košarka je na Olimpijskim igrama jedan od najpraćenijih natjecanja, a svaki natjecatelj nosi sjećanja o Dream Teamu, o novim američkoj reprezentaciji, o svojoj reprezentaciji - objašnjava Babo.

Turnir za kvalifikacije na OI igra se u Splitu, a Hrvatska je u skupini B sa Brazilom kojeg vodi Aco Petrović, te Tunisom. 

- Kad sam čuo da igramo u Splitu bio sam presretan. Velik je to košarkaški grad i jedno od mojih najdražih mjesta u državi. Igranje kod kuće bit će samo prednost za nas jer možemo pokazati svojoj zemlji da možemo pobijediti. Prema mojim informacijama, navijači već puno govore o tome, a razgovaramo i mi igrači međusobno. Igranje kod kuće je privilegija i želimo izvući maksimum iz toga. Bit će to odlično, ne želimo razočarati navijače koji su uvijek naš šesti igrač - rekao je Bogdanović.

Šest momčadi bore se za mjesto u Tokiju

U skupini A igraju Rusija, Njemačka i Meksiko. Prve dvije momčadi u skupini idu u polufinale, dok samo pobjednik turnira ide na OI.

- Tunis je najbolja afrička momčad, već dugo igraju zajedno i iskusni su. Brazil ima mnogo NBA igrača i onih koji igraju u dobrim europskim momčadima. Svi znamo za Barbosu, Nenea, Varejaoa... To su dvije kompetitivne momčadi, ali mislim da smo bolji od njih. Svaku utakmicu moramo odigrati kao da je finale - jasan je Babo.

Bogdanović se prisjetio i 1992. kad je Hrvatska bila srebrna an Olimpijskim igrama u Barceloni. Tad su igrali Dražen Petrović, Tonči Kukoč, Dino Rađa...

- Ta je generacija izgradila hrvatsku košarku i pokazala da Hrvatska može biti dobra i na međunarodnim natjecanjima. Da se mala zemlja poput naše natječe na tom nivou i bude uspješna - to je nevjerojatno. Oni su kreirali jedan od najboljih trenutaka u povijesti države, svi znaju za to. Neki ljudi su upravo zbog tog srebra počeli učiti o Hrvatskoj - zaključio je Bogdanović.

Turnir za odlazak na OI na rasporedu je od 23. do 28 lipnja u Splitu.

Dnevnik.ba