Article_Top_970x250

Mehmedović i Ahmetović odlučuju o sudbini povećanja akciza na gorivo

Parlament BiH

Mehmedović i Ahmetović odlučuju o sudbini povećanja akciza na gorivo

tra 20, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Parlament BiH

Neizvjesna je rasprava o povećanja akciza na gorivo. Vladajuća koalicija ne može računati na podršku Saveza za promjene, ali zato može računati na glasove SNSD-a koji želi usvjanjem akciza pokrenuti vlastitu izgradnju autocesta i osigurati nove kredite. Najveća je nepoznanica glasovanje Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića iz SDA koji svoje glasovanje za povećanje akziza uvjetuju zaštitom građana od eventualnih poskupljenja.

Na početku rasprave o proceduri usvajanja zastupnik Šemsudin Mehmedović je u ime kolege Sadika Ahmetovića i svoje, izložio je sedam uvjeta za njihovo glasovanje za usvajanje povećanja akciza od 15 feninga po litri goriva kako bi se novac usmjerio u izgradnju Autoputeva u BiH. 

Iako je rasprava o proceduri, zastupnici su raspravljali o suštini prijedloga i konkretnim zahtjevima Mehmedovića i Ahmetovića. Inače, njih dvojica su se ispostavili kao ključni za usvajanje zakona s obzirom da jedan zastupnik SDA se nije pojavio na sjednici, čime je ozbiljno ugrožena većina za usvajanje Zakona. 

Zastupnici iz Republike Srpske negativno su reagirali na sedam Mehmedovićevih uvjeta smatrajući da nemaju nikakve svrhe. Aleksandra Pandurević (SDS) izjavila je da "Ovaj Parlament nema nikakve ovlasti nametati odluke entitetskim parlamentima"

Inače, većina Mehmedovićevih uvjeta tiče se zaštite građana BiH od poskupljenja koje bi akcize proizvele, i to mjerama koje može usvojiti i provoditi jedino entitetski parlament. 

Damir Arnaut iz SBB ih je nazvao populističkim, dok je Senad Šepić izjavio da nema nikakve hitnosti u ovom zakonu, te da treba ići u redovnu proceduru. 

Protiv povećanja Akciza su zastupnici SDP, Saveza za promjene, DF-a i četiri zastupnika iz SDA (među kojima Mehmedović i Ahmetović). Za povećanje Akciza su zastupnici SNSD. koji su za ovu priliku došli u Parlament BiH, HDZ BiH i SDA. 

Zanimljivo, većina rasprave se vodi o poziciji dvojice Zastupnika SDA Mehmedovića i Ahmetovića koji će vjerojatno predusidi Zakonu o akcizama. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250