Article_Top_970x250

Maše se kartama Velike Mađarske i Velike Italije, Hrvatska im odgovorila

Maše se kartama Velike Mađarske i Velike Italije, Hrvatska im odgovorila

lip 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kartu “povijesne” Mađarske prije 1920. godine objavio je Međunarodni ured za informiranje u sklopu kabineta premijera Victora Orbána

Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima, odgovorili su na Večernjakov upit iz Ministarstva vanjskih i europskih pitanja o karti “povijesne” Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorij, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavio Međunarodni ured za informiranje u sklopu kabineta premijera Victora Orbána.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske. – Trianonskim ugovorom uništeno je mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav – kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád János Potápi, prenosi Večernji list.hr.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio “povijesnu” kartu Mađarske.  

Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo. - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je odmah po objavi fotografije - karikature iz 1921. godine - na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica.

Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat - kažu sa Zrinjevca.

Ilustraciju su oštro komentirali i u Sloveniji, ali ne jednoglasno. Kao i prije, podijelili su se po stranačkim linijama – vlada je osuđuje, a opozicija, posebice SNS Janeza Janše, blizak Orbánu, šuti.

Premijer Marjan Šarec kazao je kako je “slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u slovenskom susjedstvu”.

– Opet se izvlače stare karte, bude stare tradicije – kazao je slovenski premijer i podsjetio da je prije nekoliko dana stigla provokacija i iz Italije kad je gradski vijećnik Trsta Lorenzo Giorgi objavio kartu Italije kojoj je pripojena slovenska i hrvatska obala, ali i incidenta iz veljače kad je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, Giorgijev kolega iz pokreta Forza Italia, u slovenskoj Bazovici na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi, održao govor te pripojio Sloveniju, Istru i Dalmaciju Italiji. Iste incidente osudila je i Hrvatska.

– Pitanje mađarskih i talijanskih karata je prije svega pitanje za onaj dio slovenske politike koji je htio primiti Tajanijevu “ispriku”. Moj je stav jasan: ovo nije miroljubivo ni dobrosusjedski. Ovo je nož u srce – napisao je Šarec i tako ponovno pokazao da se i vanjske provokacije procesuiraju preko stranačkih linija.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji dolazi iz redova socijaldemokrata, također je osudio zemljovid upozorivši da se “može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija”, dok je Ministarstvo vanjskih poslova koje vodi Miro Cerar (Stranka Mire Cerara) poručilo da je “Europska unija nastala kao projekt kojim su nadvladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama”.

Dnevnik.ba