Article_Top_970x250

Maorski zastupnik odbija kravatu kao "kolonijalnu omču"

novi zeland

Maorski zastupnik odbija kravatu kao "kolonijalnu omču"

velj 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Novozelandski zastupnik Maora, koji je ovog tjedna izbačen iz parlamenta zbog nenošenja kravate, kazao je kako nametanje zapadnjačkog stila odijevanja predstavlja kršenje njegovih manjinskih prava i predstavlja nametanje "kolonijalne omče".

U utorak je predsjednik parlamenta Trevor Mallard dvaput spriječio Rawirija Waititija da postavi pitanje u dvorani ustrajavajući na tome da to može učiniti samo ako nosi kravatu.

Kad je Waititi svejedno nastavio s pitanjem, Mallard mu je naredio da napusti dvoranu.

"Ne radi se o kravati nego o kulturnom identitetu", kazao je Waititi napuštajući dvoranu.

U parlamentu Novog Zelanda gotovo polovica zastupnika su žene, 11 posto  pripadnici LGBTQI zajednice i 21 posto zastupnika su dmorodački Maori.

Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata.

Mallard je u utorak objasnio da nošenje kravata, iako po njegovu mišljenju zastarjelo, ima podršku velike većine zastupnika.

U osvrtu objavljenom u srijedu u New Zealand Heraldu Waititi je kazao da se ne radi o kravatama nego o pravu Maora da bude Maor, u parlamentu ili u baru.

"Skinuo sam kolonijalnu kravatu kao znak koji nastavlja kolonizirati i gušiti maorska prava, a koja nas, prema Mallardu, izjednačuje", kazao je Waititi.

"Ovdje se ne radi o kravati ili taongi, nego o ravnopravnosti."

Premijerka Jacinda Ardern kazala je kako se ne bi protivila nenošenju kravate u parlamentu.

"Mnogo je važnijih pitanja za nas sve", dodala je Ardern.

Dnevnik.ba