Article_Top_970x250

Mali genije: Patrik (7) je prvak svijeta u računanju

pomeo konkurenciju

Mali genije: Patrik (7) je prvak svijeta u računanju

lis 28, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Igor Soban/Pixsell

Pobijedio je na državnom natjecanju i tako se plasirao na svjetsko. Tamo je osvojio prvo mjesto. Prije natjecanja sva djeca u dvorani pokazala su palac gore, kao znak da smo spremni, kaže Patrik

Ovo je sve što sam osvojio, uskliknuo je Patrik Čudić (7) pokazavši na pehare, medalju i pohvalnice na komodi u dnevnom boravku koje je osvojio prvo na državnom, a potom i na Svjetskom prvenstvu iz mentalne algebre, piše 24sata.

U konkurenciji nešto više od 700 djece iz cijeloga svijeta, Patrik je na Svjetskom prvenstvu organiziranom u srpnju u Moskvi pobijedio i osvojio zlatnu medalju. Natjecanje je trajalo svega pet minuta, tijekom kojih je svako dijete moralo riješiti čak 70 zadataka.Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi | Autor: Igor Soban/PIXSELL

FOTO: Igor Soban/Pixsell

- Osjećao sam se fantastično, super. Bio sam jako sretan. Nisu nas prozivali, nego sam vidio svoje ime ispisano na ekranu. Oduševio sam se kad sam shvatio da sam prvi - prisjeća se Patrik. Pomalo sramežljivog pogleda i tišim glasom priznaje da ga pobjeda nije iznenadila.

- Iskreno sam to očekivao - kaže. Njegova mama Petra, čiji je sin službeno najpametnije dijete na svijetu, ponosno dodaje:
“Nisam mogla vjerovati koliko je bio samouvjeren. Dan prije natjecanja na papiriću iz hotelske sobe napisao je poruku da će sutra postati prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, što se i dogodilo”.

- Ako sam napisao da ću osvojiti prvo mjesto, onda je moralo biti prvo - kroz smijeh kaže Patrik.

Posljednje dvije godine pohađa satove ALOHA mentalne aritmetike u centru u Zapruđu. To je metoda u kojoj korištenjem abakusa, računanjem na prstiće ili mentalno djeca rješavaju i najkompliciranije matematičke zadatke.Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi | Autor: Igor Soban/PIXSELL

FOTO: Igor Soban/Pixsell

'Aloha mi je zabavan'

- Satovima mentalne aritmetike Patrik je razvio vještine opažanja, slušanja i primjene naučenog, a povećala mu se radna i dugotrajna memorija. Osim što nudi računske operacije na abakusu i rješavanje zadataka, ova metoda nudi i igre pamćenja, igre u prostoru i slično kako bi se ‘razbilo’ učenje - objašnjava mama Petra.

U vrtićkoj dobi pokazivao je znakove hiperaktivnosti. Kad je bio zadnja godina vrtića, mama je počela istraživati i tako ubrzo naišla na ovaj program mentalne aritmetike.

- Kod Patrika se pomak vidio već nakon šest mjeseci. Fokus mu je dulje ostajao na jednoj stvari - govori Petra. Patrik priznaje, ALOHA program mu je jako zabavan.Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi | Autor: Igor Soban/PIXSELL

FOTO: Igor Soban/Pixsell

- Računa se na abakusu, staroj spravi za računanje. Ovo su petice, jedinice, pedesetka, desetka, stotice i tako dalje - objašnjava dok prstićima pokazuje koja drvena kuglica predstavlja koju brojku.

Na Svjetskom prvenstvu se natjecao u kategoriji Kids 2. U svojoj grupi bio je najmlađi. Za računanje je smio koristiti bilo koju metodu, pa je dio ispita rješavao mentalno, računajući u glavi, a dio računajući na prste.

U pet minuta 70 zadataka

- Mentalno mi je najteže, a najlakše na abakus - kaže. Novinaru portala 24sata je demonstrirao svoju vještinu. Dok je mama čitala zadatke s natjecanja: 5,76-2,24 pa 345-122+234 i 343x6, Patrik je brzo pomicao kuglice abakusa. Sve je zadatke riješio točno i pobjednički se osmjehnuo.

Da bi se uopće plasirao na Svjetsko prvenstvo u Moskvi, prvo je na državnom natjecanju u Samoboru morao osvojiti određeni bodovni prag. Patrik je, kaže mama, prvo dijete koje je u pet godina, otkako u Hrvatskoj postoji ALOHA program, prešlo bodovni prag i uspjelo osvojiti plasman na SP.

Samo tjedan dana prije natjecanja, hrvatska nogometna reprezentacija, također na Svjetskom prvenstvu u Moksvi, osvojila je drugo mjesto.

U Moskvi stekao prijatelje

- Bio je jako tužan jer je bio u istom gradu, a ih nije uspio vidjeti - priča Petra. Nakon proglašenja pobjednika u Moskvi, sva djeca morala su predstaviti svoju zemlju plesom ili pjesmom. Patrik je izveo pjesmu “Igraj moja Hrvatska” od Zaprešić Boysa. Dodaje da je u Moskvi upoznao i mnogo djece iz svih krajeva svijeta, a stekao je i nekoliko novih prijatelja iz Irske, Bangladeša, Ekvadora, Paname i Švedske. Siguran je da će se svi nastaviti družiti.

- Čak ih je htio zvati i na rođendan početkom studenog - ističe mama.

- A jesi li upoznao možda neke cure - upitan je.

- Pa da, dobre neke. Čak sam se i zaljubio, ali to je već prestalo - priznaje sramežljivo se smješkajući.

Patrikova mama kaže kako ni ona ni Patrikov tata Zoran još nisu svjesni koliko je njihov sin ostvario veliki uspjeh.

- Iskreno, mislim da ni Patrik nije u potpunosti svjestan. Zna da je prvi na svijetu, ali nije još u godinama kad može pojmiti koliko je to zapravo velika i značajna stvar - ističe Petra, čiji sin jednom tjedno, po dva puna sata, s trenericom Zvjezdanom Budoš uči i trenira mentalnu aritmetiku. Učenje se prekida raznim igrama u prostoru, igrom labirinta i slično.

Svaki dan rješava matematiku

- Njegova trenerica je drugi put zaredom top trenerica Hrvatske u mentalnoj algebri. Da bi dobila tu titulu, morala je imati najveći broj djece na državnom natjecanju koja su osvojila medalju - ističe Petra. Uz trening jednom tjedno, Patrik svaki dan riješi i jedan listić sa zadacima. Kad se spremao za državno, a nakon toga za Svjetsko prvenstvo, rješavao je po 18 listića na dan, što je ukupno 2500 zadataka dnevno. Patrik, učenik 2.b razreda Osnovne škole Brezovica, mentalnom je aritmetikom “zarazio” i svoju učiteljicu. Nakon državnog prvenstva učiteljica se zainteresirala pa joj je Patrik pokazao tajne mentalne aritmetike.

- Tako je i učiteljica krenula na edukaciju - smije se Petra.

U slobodno vrijeme najpametniji dječak svijeta voli igrati, kako sam navodi, pametne igrice pa tako često igra šah protiv kompjutora. Pohađa i satove borilačke vještine krav maga.

Sad se priprema za državno

- To je samoobrana. Položio sam prvi stupanj, a na drugi još nisam išao jer sam premali - skromno priznaje.
Najdraži predmeti u školi su mu matematika i hrvatski. U budućnosti bi se, kaže, volio baviti nečime vezanim uz matematiku i računanje. Trenutačno se počeo pripremati za državno natjecanje koje će se u svibnju održati u Samoboru.

- Iznenadio me na Svjetskom prvenstvu, tako da me, tko zna, ne bi uopće iznenadilo da ponovno pobijedi - kaže Patrikova mama.

Dnevnik.ba

Tagovi: