Article_Top_970x250

Ljubuški: U kulturno-povijesnu baštinu uloženo oko 750.000 KM

kultura

Ljubuški: U kulturno-povijesnu baštinu uloženo oko 750.000 KM

velj 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški, u dvorani Samostana sv. Ante na Humcu predstavljena je knjiga Zbornik radova “Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški” u spomen na 130 godina Muzeja na Humcu.

Radovi su nastali na znanstvenom simpoziju 2014. godine, koji su organizirali Općina Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog Humac.

Predstavljanje su organizirali HKD “Napredak”, podružnica Ljubuški, Franjevački samostan Humac i Općina Ljubuški, piše Večernji list BiH.

O zborniku su govorili članovi uredništva prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i mag. arh. Mirko Rašić, prof. dr. sc. Ante Uglešić, a bio je nazočan i član uredništva doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić.

Knjiga sadrži 11 radova sudionika simpozija od ukupno 19, koliko ih je sudjelovalo, no nisu svi dostavili svoje radove kako bi bili uvršteni u zbornik pa se očekuje da će to u nekoj drugoj prigodi učiniti kako bi se ta vrijedna znanstvena građa sačuvala.

Miroslav Glavičić iznio je osnovne podatke o nastanku zbornika, istaknuo njegovu vrijednost i naglasio veliku ulogu mladog ljubuškoga arheologa Mirka Rašića, zaslužnog i za organiziranje simpozija i za izdavanje zbornika.

Ante Uglešić, pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Mostaru i Zadru, predstavio je sadržaj zbornika, ukratko iznio ono o čemu govori svaki od 11 radova i poručio da na tome ne treba stati.

Mirko Rašić, “spiritus movens” projekta, podsjetio je na cilj znanstvenog skupa održanoga prije 4 godine, a to je da se pokrene pitanje redefiniranja Muzeja na Humcu. Istaknuo je da su plodovi utjecaja održanog simpozija danas itekako vidljivi.

“Općina Ljubuški se u posljednje tri godine može pohvaliti s 10 arheoloških istraživanja, pri čemu su otkrivena brojna nova nalazišta, što je trostruko povećanje u odnosu na čitavu povijest arheoloških istraživanja ljubuškoga kraja. Taj broj možemo nedvosmisleno promatrati kao značajno unapređenje naših odnosa prema vlastitoj kulturnoj baštini. U kulturno-povijesnu baštinu ljubuškoga kraja, konzervatorsko-restauratorske aktivnosti, arheološka i geofizička istraživanja brojnih nalazišta, uređenje pristupnih šetnica, pristupnih veza, otkup privatnih parcela i objekata u zonama zaštite nacionalnih spomenika, tijekom posljednje dvije godine uloženo je oko 750.000 KM“,  rekao je Mirko Rašić.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250