Article_Top_970x250

Ljevičari i desničari marširali Rimom

(protu)prosvjedi

Ljevičari i desničari marširali Rimom

velj 24, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tisuće prosvjednika promarširale su Rimom, demonstrirajući protiv fašizma na poziv talijanske ljevice, a u Milanu je glavni kandidat ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka Matteo Salvini istodobno okupio oko 15.000 desničara, izvijestili su mediji. 

Antifašističko okupljanje u Rimu prošlo je u miru. 

"Ovdje smo da bismo rekli ne fašizmu, jer je u ovom trenutku previše nezdravih događaja u svijetu i fašizam se ne smije vratiti", rekla je za AFP pedesetgodišnja Rita Solo, članica sindikata CGIL koja je na prosvjed stigla sa Sardinije. 

Protuprosvjedi

U glavnome talijanskom gradu razmještene su tri tisuće policajaca koji su nadzirali povorku, a u njoj je sudjelovao i nekadašnji predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi koji vodi izbornu kampanju Demokratske stranke, trenutačno na vlasti. 

Istodobno se u Milanu ispred druge po veličini gotičke katedrale okupilo oko 15.000 prosvjednika na poziv glavnoga kandidata ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka, Mattea Salvinija. 

Održani su i protuprosvjedi u kojima je sudjelovalo nekoliko stotina antifašista, među kojima puno mladih. Oni su se okupili kako bi osudili okupljanje ekstremnih desničara. 

U posljednjih nekoliko tjedana na marginama izborne kampanje u Italiji se dogodilo nekoliko incidenata u kojima su sudjelovali ekstremni desničari i antifašisti. 

Ozračje se posebno radikaliziralo i zaoštrilo nakon 3. veljače kada je član Sjeverne lige otvorio vatru na prolaznike u središnjem talijanskom gradu Macerati, ranivši pritom nekoliko afričkih migranata, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250