StoryEditor

Livno: Održana književna večer s Jakšom Fiamengom

Piše D  /  30.07.2021., 03:48h

U sklopu Livanjskog kulturnog ljeta sinoć je u lapidariju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica održana poetsko-književna večer s Jakšom Fiamengom pod nazivom "Sve moje pjesme."

Ovaj pjesnik, pisac, novinar i akademik, rođeni Komižanin, koji živi i radi u Splitu,  autor je oko 45 knjiga poezije. Mnogi stihovi koje je napisao su uglazbljeni poput pjesme U prolazu, Infiša san ute, Spavaj mi ti, Karoca gre i Moje prvo pijanstvo.

Te pjesme sinoć su pred publikom izvele članice Vokalne skupine Dinara, te Ladislav Džaja i Vanja Mrša uz gitarsku pratnju. Fiamengo je govorio o svom životu i radu, o svojim počecima te trenutačnom stanju u kulturi u čitavoj regiji. Govorio je i svoje stihove.

Njegovo pjesništvo tematski je vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki pripada mediteranskom krugu. Značajna je i njegova kazališno kritičarska djelatnost te rad na afirmaciji amaterskih kazališnih družina, pogotovo s područja Dalmacije, prenosi livno-online.com. 

Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za sebe voli reći da je prvo odabrao poeziju a potom je ona odabrala njega. „Živio sam kako pišem, pisao sam kako živim. Probudite pjesnike u sebi i bar na trenutak kroz poeziju budite netko drugi“, poručio je Jakša Fiamengo okupljenoj publici.

Dnevnik.ba 

04. lipanj 2023 09:22