Article_Top_970x250

Lideri zemalja regije suglasni: Potrebno više zajedničkog zalaganja za napredak zapadnog Balkana

sarajevo

Lideri zemalja regije suglasni: Potrebno više zajedničkog zalaganja za napredak zapadnog Balkana

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: radiosarajevo.ba

Godišnji sastanak guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Poslovni forum 2019. u Sarajevu okupio je gotovo 3.000 sudionika. Na sesiji lidera teme "Kako ćemo iskoristiti dobre prilike u regiji i što su ključni prioriteti lidera" zaključeno je da je potrebno više zalaganja za napredak na zapadnom Balkanu.

Zvizdić: Najvažnije da sve zemlje zapadnog Balkana imaju vjeru u zajedničku europsku budućnost

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara rekao da je najvažnije da sve zemlje zapadnog Balkana imaju vjeru u zajedničku europsku budućnost.

"Druga važna stvar je izgradnja infrastrukture, cestovne, digitalne i energetske. Važna je i izgradnja koridora 5C koja će povezati Balkan s Europom, kao i plinska infrastruktura. I dalje smo zainteresirani za jonsko-jadranski plinovod , ali i za plinsku vezu i s jugom, južnim plinovodom. Želimo se osigurati sa svih strana", kazao je Zvizdić.

Ističe da su BiH neophodne investicije u mala i srednja poduzeća i dodaje da mu se čini da se ne rad privlačenju investicija u cijelu regiju.

"Ako bi govorili o regiji sa skoro 20 milijuna ljudi, imali bismo šansu privući veće investicije", kazao je Zvizdič te dodao da je suglasan s kolegama kako je neophodno unaprijediti obrazovni sustav.

Govoreći o graničnoj i regionalnoj suradnji, smatra da je, osim ekonomije, važno ojačati međusobno povjerenje.

Brnabić: Treba održavati stalni politički dijalog

Ana Brnabić, premijerka Srbije, smatra da je stalni politički dijalog o najkompleksnijim pitanjima nešto što treba stalno održavati i u što se treba dati što više energije i resursa.

"Mislim da je to kako nas vide treće strane nešto na ćemu moramo stalno raditi", kaže Brnabić.

 Istiće da od ukupnih sredstva koje će EBRD investirati u Srbiju, 70 posto ide za mala i srednja poduzeća. 

"Slobodno putovanje je važno, a sljedeća stvar nakon potpisivanja sporazuma o roamingu je priznavanje diploma", isitče Brnabić.

Dodaje da je, kad politika postane teška,  pametna stvar za nas da pustimo poslovne ljude da pričaju.

"Investicijski forum je prava stvar. Mislim da se politička situacija dodatno komplicira i poslovna politika se mora pojaćati", kaže Brnabić.

Đukanović: Put europeizacije je put stabilnosti

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, je rekao da moramo odabrati put učvrsčivanja sigurnosti koji će nas voditi ka kvalitetnijem životu.

"Put europeizacije je put stabilnosti. Moramo obaviti kvalitetne reforme u našoj kući i biti dio suvremene europske civilizacije. Mi do tada trebamo raditi na tome, a ne radimo. Moramo razviti znanje i infrastrukturu koja će nas povezati s EU", rekao je Đukanović.

Uvjeren je da se na svemu tome može i mora raditi brže.

"Iz kuta Crne Gore, najvažnije je nastaviti s razvojem putne infrastrukture. Želimo realizirati autoput koji će nas povezati s Albanijom, Hrvatskom, želimo novi plinovod, projekte kojima ćemo svladati tehnološki jaz", kazao je Đukanović.

Ističe da Crna Gora nudi projekte koji će omogućiti tehnološki razvoj.

Zaev: Povećati konkurentnost poduzeća i ulagati u gospodarstvo

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, kaže da moramo raditi više.

"Porebna nam je pomoć na osnovu iskustva EBRD i poslovnog sektora. Svi mi imamo iste ciljeve - povećati konkurentnost naših poduzeća, ulagati u gospodarstvo. Mi radimo veoma mnogo na otvaranju granica, počeli smo s jednošalterskim procesima", rekao je Zaev.

Ističe da zemlje u regiji moraju povećati obnovljive izvore energije i pomoći mladim ljudima da imaju otvorenije tržište i olakšati kretanje radne snage.

"Jedan od velikih izazova za mene je da imamo zajedničku ponnudu za ostatak Europe. Ako ponudimo zajednički proizvode, onda možemo ponuditi veće količine roba svijetu", kazao je Zaev.

Dodaje da su tu da uče iz toga, te smatra da će ostatak Europe više cijeniti regiju ako nastupa zajednički.

Rama: Nema smisla da regija ovoliko zaostaje

Edi Rma, premijer Albanije, isitče da za njega nema smisla da ova regija još uvijek toliko zaostaje u smislu komunikacije, kretanja.

"Sve nam se više ćini da nismo sami, EU postaje sve više kao Balkan, nije više predvidiva i nakon balkanizacije Britanije osjećamo se kao kod kuće, tako to izgleda kad ljudi polude", reao je Rama.

On je poručio investitorima da su prošla vremena investiranja u mjesta koja su mirna i predvidiva.

"Ulaganje u Balkan, u bilo koju balkansku državu danas jest dobro", kazao je Rama.

Smatra da ono što se događa u poslovnoj zajendici itekako govori koliko je bitno da ova regija bude jedinstvena i da djeluje jedinstveno.

"Mi EBRD vidimo kao važan faktor u razvoju", kaže Rama.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250