Article_Top_970x250

Lideri zemalja regije dolaze danas u Sarajevo

ekonomija u fokusu

Lideri zemalja regije dolaze danas u Sarajevo

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

"Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" fokus je Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj danas u Sarajevu.

S obzirom na to da je upravo regionalna suradnja ključna za ekonomski napredak i stabilnost regije, glavni grad Bosne i Hercegovine će, tim povodom, ugostiti i lidere zemalja zapadnog Balkana.

O ključnim temama za regiju danas će diskutirati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u tom dijelu programa, predstavljati predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Pored do sada postignutih rezultata, postojećih izazova, te planova za naredni period, lideri zemalja zapadnog Balkana će se uključiti i u raspravu o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju.

Sastanak će biti praćen interaktivnim panelom, odnosno prezentacijama ministara na temu investicijskih potencijala svake od tih zemalja. Kroz pitanja i odgovore, omogućena je i neformalna diskusija sa svim prisutnima, koja će stranoj publici osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina će tijekom tri dana ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih službenika (guverneri EBRD-a, ministri financija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250