Article_Top_970x250

"Krsni hod" u Novom Sadu: Nosili četničke oznake i zastave s likovima Ratka Mladića, Draže Mihailovića i Momčila Đujića

srbija

"Krsni hod" u Novom Sadu: Nosili četničke oznake i zastave s likovima Ratka Mladića, Draže Mihailovića i Momčila Đujića

ožu 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Više ekstremnih desničarskih pokreta i organizacija jučer je prošetalo Novim Sadom i pored zabrane okupljanja, a događaj su nazvali Krsni hod.

U šetnji od crkve na Novom naselju do crkve na Detelinari i potom do centra Novog Sada sudjelovalo je blizu 200 ljudi, od kojih je dio došao u tzv. autolitiji iz Beograda.

Tko je organizator ovog skupa nije potpuno jasno i iz policije nije bilo službenim informacija, iako je nekoliko patrola policije svo vrijeme, od 15 sati pa do kraja šetnje, pratilo i osiguravalo sudionike, i pored toga što je zbog epidemioloških mjera na snazi zabrana okupljanja.

Koji je povod za okupljanje također nije jasno, a u postovima na Facebooku spominju se "mobilizacija pravoslavnih Srba" i "otpor represiji zbog korone i nenarodnog režima". Iznose se razne antiepidemiološke, antivakserske i antimigrantske izjave i sve se svodi na razne teorije zavjera koje se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Sudionici su nosili zastave i oznake četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, ruske i srpske zastave, zastave s likovima ratnog zločinca Ratka Mladića, četničkih vođa Draže Mihailovića i Momčila Đujića, ikone, simbole profašističkog pokreta Zbor, antikomunističke simbole i drugo, prenosi N1.

Dnevnik.ba