Article_Top_970x250

Kršćani Sarajeva pjesmom molili za jedinstvo kršćana

Ekumenski koncert

Kršćani Sarajeva pjesmom molili za jedinstvo kršćana

sij 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U skladu s višegodišnjom tradicijom, Vijeća za Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine organiziralo je, u večernjim satima u nedjelju 26. siječnja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Na koncertu su nastupili: Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ i Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ te Glazbeni sastavi: Evanđeoske crkve u sarajevskom naselju Dolac-Malta i Kršćanske baptističke crkve, prenosi KTA.

Nakon uvodnih riječi generalnog tajnika Biskupske konferencije BiH mons. Ive Tomaševića, predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama i predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, pozdravio je apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigia Pezzuta, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog mons. Tomu Vukšića, svećenike, redovnike i redovnice te pastore Evanđeoske i Kršćanske baptističke crkve u Sarajevu Sašu Nikolinovića i Tomislava Dobutovića kao sve nazočne kršćane i sve prisutne na koncertu. Poseban pozdrav uputio je svakom od prisutnih zborova i sastava koji su nastupili te večeri.

Kardinal Puljić istaknuo je da sve skladbe na ovom koncertu daju svoj poseban doprinos jer su molitva. „Upravo kao kršćani znamo da Boga slaviti pjesmom znači duplo moliti. Želim da to večeras bude istinski nastavak ove Molitvene osmine koje smo ovih dana molili. Sinoć smo navečer završili Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi, a evo večeras nastavljamo ovdje u katedrali istom molitvom kroz nastup naših pjevačkih zborova“, kazao je kardinal Puljić te sve od srca pozdravio i zahvalio učesnicima i svima koji su se odazvali i došli na molitveni koncert u katedrali. Poželio je da ih „ova večer oplemeni“ kako bi „s Bogom znali razgovarati i riječima i srcem i pjesmom“. „Neka istinski Bog bude blizu u ovoj našoj pjesmi koju ćemo mu večeras prikazati“, rekao je na kraju kardinal Puljić.

Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ pod ravnanjem mladog zborovođe Stefana Mojsilovića otpjevalo je sljedeće popijevke: Tropar Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu (Stevan Stojanović Mokranjac), Tropar Svetom Petru, mitropolitu Dabrobosanskom (srpski napjev, harmonizacija Peđa Hart), Heruvimska pjesma, pjesma anđela (ruski napjev, Maksim Kovaljevski), Jelici vo Hrista (grčki /bizantski/ napjev, notni zapis monaha Teodora, 18. vijek) i Hvalite imja Gospodnje (anonim).

Muzički sastav Evanđeoske Crkve Dolac-Malta otpjevao je popijevke: Divna milost i Kriste, Ti si moj Bog

Glazbeni / muzički sastav Kršćanske Baptističke Crkve – Sarajevo izveo je popijevke: Spasenja moć, Kako predivno Ime je, Siromašni i nemoćni te On nas ljubi.

Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem regens chori vlč. Marka Stanušića otpjevao je sljedeće skladbe: Isuse Kralju – iz oratorija Juda Makabejac (G. F. Händel), Ave verum (Edward Elgar), Ave Maria (Marko Stanušić), O pruži mile ruke (Vilko Novak), O Filii et Filiae - iz oratorija Christus (Franz Liszt), Bliže, o Bože moj (Lowell Mason) i Gospod Bog je pastir moj (Anton Dvořak).

Nakon koncerta uslijedilo je ugodno zajedničko druženje u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu gdje su se bogoslovi s rektorom preč. Zdenkom Spajićem pobrinuli da budu dobri domaćini svim izvođačima.

Ekumenski koncert kršćana Sarajeva je, za razliku od brojnih drugih koncerata, također molitva u sklopu cjelokupne molitve za jedinstvo kršćana. U tom duhu na koncertu liturgijske popijevke redovito izvode dva zbora koji svojim pjevanjem prvotno daju doprinos ljepoti liturgijskih slavlja u katoličkoj katedrali Srca Isusova i u pravoslavnoj Sabornoj crkvi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na koncert redovito budu pozvani i zborovi drugih kršćanskih Crkava koji, prema mogućnostima, sudjeluju na Ekumenskom koncertu kršćana Sarajeva.

Dnevnik.ba