Article_Top_970x250

Kristina Ćavar - Ciklus kolaža "Kozmički prolaz"

osvrt na izložbu

Kristina Ćavar - Ciklus kolaža "Kozmički prolaz"

velj 25, 2017

Piše: Danijela Ucović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sinoć, 24. 2. u 19:00 h u galeriji Rondo u Mostaru otvorena je prva samostalna izložba akademske slikarice Kristine Ćavar.

Širokobriješka umjetnica Kristina Ćavar prikazala je ciklus kolaža "Kozmički prolaz" koji objedinjuje 25 dijela (15x10, 20x25, 20x30) nastalih tijekom 2016. i 2017. godine. Na samom otvorenju, uz autoričino obraćanje brojnoj publici, o izloženim radovima govorila je Danijela Kegelj i voditelj galerije Rondo ak. slikar Željko Koren.

Na prvi pogled, ova djela malih dimenzija mogu izgledati infantilno, naivno, pitomo, kao da žele umiriti promatrača. Međutim, vrlo brzo suočavamo se s zanimljivom idejom i likovnim izričajem. U svojim djelima, autorica pokušava spojiti mikro i makro kozmos i to u doslovnom smislu. Lako je uočiti kako gradi strukturu kolaža odnosno nepravilno postavljajući nekoliko različitih vrsta papira, jedne na druge i jedne pored drugih. Svaki od tih papira različita je dimenzija bivanja i razina svijesti. Na taj način autorica materijalima nepravilnih oblika i različitih tekstura postavlja paradigmu kroz koju se treba sagledavati djelo.

S obzirom da su prednje teksture ispunjene oblicima koji evociraju geometrijske procese, atome, zvukove i čestice koje nas uvode u svijet kvantne fizike jasno je da su one odraz materijalne sfere i svega onoga što nam je vidljivo i dokazivo. One donje teksture, skrivene, koje se simbolično percipiraju senzibilnim tijelima, donose sve ono daleko, neuhvatljivo i nerazumljivo kao što su crne rupe, sazviježđa, mijene, daleke galaksije itd. 

Zanimljivo je da svakim Kristininim djelom dominira nepravilna „pukotina“ koja nam pruža uvid u unutrašnjost – tkivo samog djela, a ta unutrašnjost nije ništa drugo do svemir. 

Autorica se ovim ciklusom pozabavila ravnotežom između paralelnih svjetova, dimenzijama u kojima dio našeg bića postoji na svjesnoj i nesvjesnoj razini. U suštini, kroz svoj maštoviti i likovno uravnoteženi način želi nam pokazati koliko je materija neodvojiva od kozmičkog (božanskog). Ipak, ona se ne odriče materije kao medija ili sfere nego je prihvaća istražuje, jer nam je materija dana da kroz nju prihvatimo onostrano. 

Iako se ideja djela proteže od mikro do makro svijeta, intuitivna ravnoteža kojim ih ona povezuje ustvari su najuspjeliji umjetnički potez u njezinim djelima. Svakako, naći ravnotežu između tih dalekih a neodvojivih sfera u svakodnevnom bivanju, najveća je umjetnost bivanja. 

U cjelini, izložba je neobična, nepretenciozna, bavi se nesvakidašnjim temama u umjetnosti i stalnim pitanjima iz života. Otvorena je do 11.3. 2016. 

Dnevnik.ba