Article_Top_970x250

Krešić: Moramo uložiti dodatne napore da budemo dio europske obitelji

predavanje na sum-u

Krešić: Moramo uložiti dodatne napore da budemo dio europske obitelji

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predavanje o temi "Pravni i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije kao preduvjet napretka BiH", koje je održao zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, upriličeno je u srijedu na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Zamjenik Krešić kazao je kako je ovom prigodom htio informirati studente o značaju prevencije i borbe protiv korupcije, o institucionalnom okviru u Bosni i Hercegovini te o značaju sudjelovanja studenata u svemu tome.

- Danas sam razgovarao s nadolazećom, mladom generacijom koja je budućnost europske BiH. To je nešto što i kod njih mora biti prisutno i želim da budu uključeni u kampanju i u sve aktivnosti kad je u pitanju poboljšanje indeksa percepcije na korupciju kada se radi o Bosni i Hercegovini - kazao je Krešić.

Dodao je također kako BiH ima dosta korektan zakonodavni okvir, ali da je operativno provođenje navedenoga jako osjetljivo i sporo.

- Morat ćemo shvatiti da se ipak isplati raditi pošteno i dugoročno, moramo zaboraviti da nema nešto brzo i lako, a da je uz to i dobro. Stvari moraju biti sustavne, a obično su teške da bi se trendovi zaustavili, promijenili i okrenuli u pozitivne. To su procesi koji će trajati i svi zajedno ćemo morati uložiti daleko više napora, a od nadolazeće generacije se puno očekuje - istaknuo je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Krešić je spomenuo i to kako je Bosna i Hercegovina na listama država percepcije korupcije i jadnosti jako loše pozicionirana.

- Bosna i Hercegovina je jedna specifična država s ovakvim unutarnjim uređenjem kakvo ima, statusom i s ljudima koji su tu i morat ćemo uložiti dodatne napore da budemo dio europske obitelji, gdje će kvaliteta i uvjeti života biti bolji nego što su danas - kazao je Krešić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako je korupcija tema o kojoj se mora razgovarati.

- O korupciji moramo razgovarati da bi bili svjesni kako stupanj korupcije smanjiti na svim razinama, kako dizajnirati modernije europsko društvo, kako ojačati BiH u pristupu euroatlantskih integracija i smatramo da akademska zajednica mora prednjačiti na nekim od takvih tema i zbog toga smo ovaj tjedan posvetili korupciji, a u fazi smo izrade cijelog strateškog plana korupcije u društvu i visokom obrazovanju i to će biti naša stalna aktivnost kako bi napravili određene pomake - kazao je Tomić.

Dodao je kako je Senat Sveučilišta u Mostaru danas usvojio novi Integrirani statut koji se mjesecima usuglašavao s europskim standardima i normama.

- Uložili smo puno napora da svi procesi unutar SUM-a budu transparentni i to je apsolutno naš doprinos budućnosti kad je u pitanju korupcija u visokom obrazovanju. Donošenjem navedenog statuta nećemo iskorijeniti sve oblike korupcije, ali smo njime napravili velik iskorak kad je u pitanju transparentnost svih procesa na Sveučilištu - istaknuo je rektor Tomić.

 Predavanje na Sveučilištu u Mostaru održano je u okviru kontinuirane edukacije o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije u bosanskohercegovačkom društvu.

Dnevnik.ba