Article_Top_970x250

Kompjuter na Cambridgeu vodio debatu sam sa sobom

pomjeranje granica

Kompjuter na Cambridgeu vodio debatu sam sa sobom

stu 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: federalna.ba

Sveučilište u britanskom Cambridgeu, domu najstarijeg debatnog kluba na svijetu, vidjelo je ove nedjelje demonstraciju onoga što budućnost može donijeti: Kompjuter američke firme IBM "Project Debater" - robot koji je već raspravljao s ljudima, prvi put je vodio debatu sam protiv sebe.

Dvorana je zašutjela tijekom te rasprave u Društvu "Cambridge Union", dok su "dvije strane" umjetne inteligencije iznosile svoje pažljivo sastavljene uvodne riječi.

Tema: "Bi li umjetna inteligencija mogla donijeti više štete nego koristi?".

Vještačka inteligencija "neće moći donijeti moralno ispravnu odluku jer je moral jedinstveno svojstven ljudima", rekao je kompjuter umjetnim, pomalo ženskim glasom.

"Kompjuter ne može lako donositi moralne odluke, a može dovesti do katastrofe. Umjetna inteligencija može nanijeti mnogo štete", nastavio je kompjuter.

Rekao je da umjetna inteligencija može donositi samo odluke za koje je programirana, a "nije moguće programirati je za sve scenarije, to mogu samo ljudi".

Zatim je stroj promijenio stranu, iznoseći protuargumente.

Umjetna inteligencija "bit će velika prednost jer će ljudima osloboditi vrijeme koje sada troše na svakodnevne zadatke koji se ponavljaju", rekao je kompjuter drugim glasom koji je proizvodio ritmične valove na ekranu dva metra visokog elegantnog monolitnog stuša.

Članovi Debatnog kluba koji je tijekom svoje 200-godišnje povijesti ugostio znamenite ličnosti, među kojima britanskog premijera Winstona Churchila, Dalai Lamu i osnivača "Microsofta" Billa Gatesa, bili su očarani svojim prvim gostom koji nije čovjek.

IBM je najprije, prošle godine, tu tehnologiju prvi put pokrenuo protiv izazivača-čovjeka, da bi utvrdio kako se umjetna inteligencija bori sa suprotstavljenim argumentima, i uspješno prikazao napredak te tehnike.

Za razliku od te prethodne rasprave, koja se oslanjala na analizu ogromnog broja članaka iz novina i časopisa, istraživači su ovog puta zatražili i dobili priloge od 1.100 studenata Cambridgea i time "nahranili" kompjuter.

Željeli su saznati "može li se tehnologija upotrijebiti kako bi se napravio uvjerljiv 'narativ' koji će donositelju odluka pomoći da donese bolji sud", rekao je znanstveni vođa projekta Noam Slonim.

Sustav je morao identificirati i razvrstati na čijoj je strani svaki iz mnoštva priloga studenata, rangirati najbolje argumente, ispraviti pravopisne i gramatičke greške, a zatim na osnovu svega toga sastaviti i iznijeti uvjerljivu petominutnu izjavu.

IBM je rekao da je njegovom kompjuteru za cijeli taj proces bila potrebna samo jedna minuta.

Potencijalne primjene te tehnologije uključuju pomoć nekoj kompaniji ili vladi da obradi ankete ili analizira povratne informacije dobivene od klijenata.

Večer s jednim kompjuterom u ulozi dviju strana nije proteklo sasvim bez ljudi.

Kompjuter "Project Debater" je izlaganje okončao rekavši: "Pređimo na problem blizak mom umjetnom srcu: Tehnologija" i izazvao smijeh publike.

Tada su ljudi-debateri preuzeli riječ i rezimirali i zaključili raspravu, šaleći se s kompjuterom kojeg su nazvali "Sveznalica".

Na kraju su se članovi Kluba glasovanjem svrstali uz debatnu stranu koja je rekla da umjetna inteligencija donosi više koristi nego štete i da ima sigurnu budućnost, bar za sada.

Dnevnik.ba