Article_Top_970x250

Kolege policajcu montirali proces jer ih je prijavio za čitav niz zloporaba

SLUČAJ DRAŽENA PANDŽE

Kolege policajcu montirali proces jer ih je prijavio za čitav niz zloporaba

lip 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pandža najavljuje tužbu za duševne boli i za izgubljenu dobit, a u slučaju da dobije tužbu, država bi mogla platiti milijunski iznos

Dražen Pandža bio je rukovoditelj OKC-a riječke policije, ali kad je svoje kolege prijavio za lažiranje putnih naloga, korištenje službenih vozila u privatne svrhe i lažno prijavljivanje prebivališta, kao odmazdu je dobio kaznenu prijavu za lažiranje prekovremenih sati, bio je premješten u PP Crikvenica, a nakon pokretanja kaznenog postupka i suspendiran.

Otad su prošle četiri godine i Vrhovni sud je pravomoćno oslobodio Dražena Pandžu optužbe pa sada predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić traži od sadašnjeg načelnika PU primorsko-goranske Tomislava Dizdara da ukine rješenje o Pandžinu udaljenju iz službe te da se sada provede istraga protiv onih koji su, kako tvrdi Puškarić, montirali proces Pandži, piše Jutarnji list.

Dvostruka šteta

- Za Ministarstvo unutarnjih poslova je počinjena dvostruka šteta jer će Pandži morati nadoknaditi iznos umanjene plaće sa zateznim kamatama, a dok je bio suspendiran, njegov posao morao je raditi netko drugi i za to primati plaću. Kolegi Pandži je 1. lipnja ukinuta suspenzija i vraćen je na posao, ali na drugo radno mjesto u PP-u Crikvenica. Mi ćemo kao sindikat od načelnika PU primorsko-goranske tražiti da provede kriminalističko istraživanje - rekao nam je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Izjavio je kako je i Vrhovni sud u svojoj presudi ustanovio da je Jasmin Brkljača, tadašnji zamjenik načelnice PU primorsko-goranske, lažno teretio Pandžu kako bi prikrio vlastite propuste. Puškarić je rekao da će Pandža podnijeti i tužbu za duševne boli i za izgubljenu dobit i u slučaju da dobije tužbu, država bi mogla platiti milijunski iznos zbog jednog postupka u koji je krenula bez odgovarajućih dokaza.

Bez obrazloženja

Vrhovni sud Hrvatske u presudi kojom je potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu navodi kako USKOK nije u žalbi uopće obrazložio i konkretizirao u čemu se sastojala bitna povreda odredbi kaznenog postupka. Vrhovni sud spočitava USKOK-u da je trebao podastrijeti čvršće dokaze da Pandža nije odradio prekovremene sate, kako su to tvrdili u optužnici.

Sindikat, koji se bio angažirao u ovom slučaju, traži da se provede istraga nad onim policajcima koji su prijavili Pandžu jer su time nanijeli štetu i MUP-u, a posebno traže da se ispita odgovornost sadašnjeg šefa Sektora pravnih, financijskih i tehničkih poslova PU primorsko-goranske, koji je tada kao zamjenik načelnice te PU lažno teretio Pandžu, što piše u presudi Vrhovnog suda. Hoće li do istrage doći, pokazat će vrijeme. Zbog oslobađajuće presude pokušali smo kontaktirati i Pandžu, ali kako je policijski službenik, bez odobrenja nadređenih ne smije istupati u javnosti.

Dnevnik.ba