Article_Top_970x250

Kod Novog Travnika usred dana lovili srne, mještani uznemireni

bučići

Kod Novog Travnika usred dana lovili srne, mještani uznemireni

sij 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Notra.ba

Iz izvora bliskom portalu Notra.ba jutros je dojavljeno kako su jučer u Bučićima, Novi Travnik, usred bijela dana lovljene srne.

Kako javljaju mještani, krivolov su izvršila dva lovca, jedan koji je srne napao prije Božića i drugi koji je to učinio jučer. Oni su, naoružani lovačkim puškama uz pratnju lovačkih pasa, uznemiravali srne, ali i mještane.

Jedan od mještana je za Notra.ba izjavio: "To su mlade srne od nekih 5-6 komada za koje smo mi znali, a nismo ih htjeli uznemiravati. Ako dođu i u usjeve, nije nam smetalo jer su naša djeca sretna što vide "Bambija".

Iz daljnjeg razgovora doznaje se kako ovo krdo srna obitava na tom području već dvije godine, a do Božića i jučerašnjeg dana nije bilo problema. Srne se rastjeruju, plaši ih se, stoga ih je postalo nemoguće vidjeti sve, već samo njih 3 ili 4.  Jesu li srne zbog straha promijenile stanište ili je naposljetku u pitanju krivolov, ostaje za vidjeti.

Mještani Bučića u čije usjeve i dvorišta srne dolaze nemaju ništa protiv njih, upravo suprotno. Srne su rado viđeni gosti, osobito onda kada izmame osmijeh na dječje lice. Srne se također nalaze na privatnim parcelama, te okolo nema državne šume gdje bi zasigurno ove srne već davno bile izlovljene.

Vrijedi izdvojiti kako je bilo kakav lov na srne strogo zabranjen jer su zakonom zaštićene, čemu svjedoči Članak 15. Zakona o lovstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Članak 15: Za zaštićenu određuje se sljedeća divljač: - Dlakava divljač: divokoza, srna, vidra, muflon, mrki medvjed, jelen lopatar, zec, vjeverica, puh, ris, obični jelen, europski dabar.

Dakle, radi se o djelu koje je zakonom kažnjivo.

Dnevnik.ba