Article_Top_970x250

Knjiga prof. Šarca otkriva koji su “heroji Mostara” prije II Svjetskog rata bili kriminalci

"metastaza jedne revolucije"

Knjiga prof. Šarca otkriva koji su “heroji Mostara” prije II Svjetskog rata bili kriminalci

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: hms.ba

U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet, u utorak navečer, 18. lipnja, u Mostaru, u dvorani hotela Mostar, predstavljena je knjiga prof. dr. sc. Ivice Šarca pod nazivom “Metastaza jedne revolucije”. Ova knjiga biblioteke nakladničke kuće “Crkva na kamenu”, predstavlja drugu u zamišljenoj trilogiji ovog autora koja se tiče razdoblja Drugog svjetskog rata, piše Hrvatski Medijski Servis.

Moderator Viktor Zubac je istakao kako ni nakon sedam godina prva knjiga Kultura selektivnog sjećanja – Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska još uvijek nije izgubila na aktualnosti. Autor se prihvatio još nedovoljno rasvijetljene i istraživački „zapuštene“ prošlosti Zapadne Hercegovine u tom razdoblju. Predstavljena knjiga obrađuje razdoblje jeseni 1944. i zime 1945. godine.

Prof. dr. Božo Goluža je rekao kako istinoljubiv povjesničar i nakon više od 70 godina ima što reći o Drugome svjetskom ratu. Čitatelj će primijetiti da knjiga ne obiluje autorovim komentarima, te da činjenice nisu uvijek u suglasju s dosadašnjom historiografijom te da ih autor bez sustezanja iznosi isključivo na temelju arhivske građe.

Prof. dr. Robert Jolić je naveo da se ta građa zasniva na različitim vrelima i arhivima i da je različite provenijencije. Među njima su među najkorisnijim u pogledu donošenja konačnih zaključaka bili partizanski izvori i dokumenti. Predstavljač se osvrnuo i na odnos „osloboditelja“, napose prema franjevcima i svećenicima kao intelektualcima koji su smetali novom uređenju.

Sam autor prof. dr. Ivica Šarac je povukao paralelu s pojedinim aktualnim istraživanjima konkretnih suvremenih svjetskih povjesničara koji zasnivaju svoj rad na arhivskom radu te time iznose činjenice prešućivane u dosadašnjoj historiografiji. Zahvaljujući neobjavljenim rukopisima čitatelj u ovoj knjizi može saznati za neke nepoznate događaje kako u Mostaru tako i u Hercegovini. Čak i iznenađujuće informacije o pojedinim ratnim junacima Mostara, osuđenim kriminalaca prije tog rata koji im je omogućio izgradnju blistavih vojnih karijera. Zahvaljujući na potpori u radu, prof. Šarac je istakao da knjigu doživljava kao rezultat napora više osoba.

Nesumnjivo, ovakve knjige zasnovane na mnoštvu izvornih materijala i faksimila ne mogu se zaobići u ozbiljnom znanstvenom radu koji preispituje događaje u prošlosti.

Ovaj kulturni događaj su uljepšale učenice Leonarda i Marijeta Šarac, izvodeći djela na gitari i violini.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250