Article_Top_970x250

Kiseljak obilježio Europski dan darivanja organa, potpisano više od 60 kartica

"Darivanje organa - Novi život na dar"

Kiseljak obilježio Europski dan darivanja organa, potpisano više od 60 kartica

lis 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Više od 60 donorskih kartica potpisano je u srijedu u Kiseljaku nakon javne tribine pod nazivom "Darivanje organa - Novi život na dar", koju su u povodu Europskog dana darivanja organa organizirale udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Srednjobosanske županije, u suradnji s Donorskom mrežom u BiH i općinom Kiseljak.

Na tribini je prof. dr. Halima Resić govorila o transplantaciji i darivanju organa, dr. Lejla Hantalašević Bečić o prevenciji i načinu liječenja bubrežne bolesti dok je dr. Nermina Rizvanović imala predavanje o moždanoj smrti i o tome kada se pristupa uzimanju organa od umrle osobe.

Pored načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka, koji je na početku imao prigodno obraćanje, na tribini su sudjelovali i predstavnici vjerskih zajednica.

Glavni imam Kenan ef. Bajrić i fra Zoran Vuković iz Kiseljaka afirmativno su govorili o temi doniranja i transplantacije organa, napomenuvši kako se vjerske zajednice ne protive darivanju organa ni za života ni nakon smrti.

Prikazana su i dva kratka dokumentarna filma o darivanju organa i transplantaciji, nakon čega je predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević u kratkoj prezentaciji pojasnio značaj i ulogu donorske kartice, priopćili su organizatori.

Dnevnik.ba