Article_Top_970x250

Kim Jong Un stigao u Singapur, uskoro stiže i Trump

povijesni summit

Kim Jong Un stigao u Singapur, uskoro stiže i Trump

lip 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un doletio je u nedjelju u Singapur gdje bi u utorak trebao sudjelovati na povijesnom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je trenutno na putu za Singapur.

Da je Kim stigao, potvrdile su singapurske vlasti, a agencija Reuters objavila je nekoliko fotografija aviona kojim je navodno doletio kako slijeće na singapurski aerodrom.

Na snimkama se vide građani kako sa zanimanjem fotografiraju dolazeći zrakoplov.

Kasnije su se pojavile i fotografije Mercedesove limuzine za koju se vjeruje da je prevozila Kima singapurskim gradskim ulicama.

Singapurske su vlasti zatim objavile fotografiju na kojoj se Kim rukuje s tamošnjim ministrom vanjskih poslova.

Trump je u Singapur sa summita G7 u Kanadi krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. "Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti", rekao je Trump na konferenciji u Kanadi.

"Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom", zaključio je o nadolazećem susretu.

Potom je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders.

Trump bi se trebao u ponedjeljak sastati sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

Kimov privatni mlažnjak poletio je iz Pjongjanga u nedjelju ujutro, javila je južnokorejska agencija Yonhap, bez dodatnih pojedinosti, a u Singapur je doletio poslijepodne po lokalnom vremenu.

Teretni zrakoplov koji je pratio Kim Jong-una za nedavnog posjeta Kini također je poletio iz Pjongjanga.

Kim bi se također po dolasku najprije trebao sastati sa singapurskim premijerom.

Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma na poluotoku.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250