Article_Top_970x250

Kazališno-književna večer s Mirom Gavranom

najava

Kazališno-književna večer s Mirom Gavranom

ožu 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske, u srijedu, 20. ožujka, na Maloj sceni HNK Mostar od 19 sati, bit će održana promocija Odabranih komedija Mire Gavrana. Promocija je dio Dana Mire Gavrana koji su od ove godine uvršteni u program Mostarskoga proljeća.

Miro Gavran već je četvrt stoljeća uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu, s više od 350 kazališnih premijera i više od četiri milijuna gledatelja u Europi, Aziji, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi. Uz to je, vjerojatno, i najprevođeniji hrvatski suvremeni književnik: djela su mu dosad prevedena na četrdeset i jedan jezik. Uz romane, priče, drame, libreta za mjuzikle i knjige za djecu i  pjesme, komedije su iznimno važan dio njegova raznorodnog  opusa.

Stoga je Matica hrvatska iz Zagreba, u prosincu 2017. godine, pred čitatelja izišla s opsežnom knjigom na 700 stranica, u kojoj je sabrano petnaest najpopularnijih Gavranovih komedija, u kojima se, uz humor, govori i o iznimno bitnim aspektima egzistencije i međuljudskih odnosa karakterističnih za suvremena čovjeka.

Autorova supruga, glumica Mladena Gavran, njegov je najuvjerljiviji interpret, tako da je za uloge ostvarene u komedijama svoga muža osvojila Nagradu Fabijan Šovagović čak triput - na Festivalu glumca za najbolju žensku ulogu, jednom GRAND PRIX na Danima  satire, a jednom i godišnju Nagradu Vladimir Nazor, Ministarstva kulture RH.

Mladena će, u ovoj večeri, iz dvaju poznatih monodrama uvrštenih u ovu knjigu (Hotel Babilon i Najluđa predstava na svijetu), interpretirati nekoliko upečatljivih uloga.

A kako bi cijela večer  protekla u opuštenom raspoloženju, s autorom će, o tajnama  njegove autorske radionice,  iskustvima vezanim za suradnju s kazalištarcima od New Yorka i Buenos Airesa, pa do Pariza, Moskve, Mumbaia, Praga, Krakowa, Atene, Beča, kao i o suradnji s kazalištarcima iz Hrvatske, BiH i neposrednog susjedstva, razgovarati Misijana Brkić-Milinković.

Bit će ovo večer posvećena glumi i kazalištu, i svima onima kojima je teatar važan – koliko i sam život.

Dnevnik.ba

Tagovi: