Article_Top_970x250

Katolicima u vlasništvo vratiti crkvu Sv. Marije

JAJCE

Katolicima u vlasništvo vratiti crkvu Sv. Marije

stu 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Večernji list BiH

U Jajcu će danas prvi put biti obilježen dan krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Od toga povijesno važnog događaja prošlo je 557 godina, a kako nam je kazao predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, nastojat će se da ova obljetnica preraste u tradicionalni događaj koji će okupiti brojne uzvanike iz cijele zemlje i regije, piše Večernji list BiH.

Važan dio povijesti

– Radi se o vrijednoj godišnjici, iznimno važnom dijelu naše povijesti i sada pokrećemo projekte koji će ovu priču izvući iz zaborava. U subotu će se u Jajcu ispred crkve svete Marije okupiti brojni katolici kako bi dočekali vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, a u 16 sati će biti služena sveta misa. U 18 sati u Domu kulture Jajce bit će održana kazališna predstava “Kraljica Bosne” koju izvodi Studentski teatar Franjevačke teologije Sarajevo – rekao je Šimunović za Večernji list.

Dodao je kako su crkvu svete Marije, u kojoj je kralj Stjepan i okrunjen u studenom 1461., okupirali Turci, a kasnije je, po još nejasnim procedurama, prešla u vlasništvo Islamske zajednice.

Pretvorena je u džamiju, a danas su od nje ostale samo zidine. I one su u lošem stanju. Kao džamija, triput je stradala u velikim požarima.

– Katolici u Jajcu danas žele da se crkva vrati svojim pravim vlasnicima, želimo je obnoviti i vratiti joj sjaj koji je imala u vrijeme kada je krunjen Stjepan Tomašević. Radi se o projektu za koji je potrebno mnogo kompromisa s bošnjačkom stranom, Islamskom zajednicom, i nadam se kako ćemo doći do toga cilja. Katolički puk želi samo da mu se vrati ono što je bilo njegovo vlasništvo – zaključio je Šimunović.

Prije nekoliko godina i sam kardinal Puljić najavio je kako će se uključiti u ovaj projekt te kako će o ovome pitanju razgovarati s čelnicima Islamske zajednice.

Poticanje suživota

– Vraćanje crkve sv. Marije u posjed Katoličke crkve i katolika bio bi jedan od najvećih znakova želje za izgradnjom suživota i nadamo se da će se on i dogoditi. Povijesne činjenice su jasne, postoje i dokumenti iz tog doba koji potvrđuju sve navedeno i samo je potrebna dobra volja da se proces okonča. Vjerujem da bismo ruševinu koju sada imamo u središtu Jajca za nekoliko godina pretvorili u povijesni spomenik od kojeg bi koristi imali svi u Jajcu, poručuju Hrvati iz Jajca.

Dnevnik.ba