Article_Top_970x250

Kanton Sarajevo dozvoljava hrvatski jezik u školama

Obrazovanje

Kanton Sarajevo dozvoljava hrvatski jezik u školama

lis 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Učenici, ilustracija

Godinama se u školama FBiH koje je kontrolirala tzv. Armija BiH korsti termin BHS jezik, što je skraćenica za bosanski, hrvatski i srpski jezik. S obzirom da ne postoji "BHS" jezik kao takav, postavljalo se pitanje zakonitosti ovog termina. Da stvar bude gora, djeca koja su željela pohađati nastavu na hrvatskom ili srpskom jeziku bila su primorana upisivati u svjedodžbe "BHS" jezik. Sada se taj termin u glavnom gradu ukida.  

Nadležno ministarstvo obrazovanja, u skladu s novim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju donijelo je instrukciju da škole provedu anketu kod roditelja djece i školsku dokumentaciju usklade s rezultatima ankete, odnosno upotrebljavaju samo jedan od službenih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje uporabe jezika i pisma u nastavi.

Zakon propisuje broj zvaničnih jezika na kojima se može izvoditi nastava i drugi odgojno-obrazovni oblici rada, istovremeno utvrđujući i precizno njihove nazive. Tako Ministarstvo traži od rukovoditelja svih osnovnih škola da osiguraju izvođenje nastave na jednom od tri službena jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.

Poručuju da se nastava može izvoditi samo na jednom od tri službena jezika, odnosno ili na bosanskom, ili na hrvatskom ili na srpskom jeziku. Naglašavaju da se izbor vrši u pogledu jezika, a ne nastavnog predmeta na kojem će se realizirati nastava proizilazi i da se izjašnjavanje roditelja može vršiti u odnosu na tri jezika konstitutivnih naroda u BiH.

"Shodno tome, nadležni organi škole mogu od roditelja u skladu sa Zakonom zahtjevati da se slobodno opredijele za izvođenje nastave i drugih oblika rada isključivo na jezicima koji su u zvaničnoj upotrebi u BiH", poručuju iz Ministarstva obrazovanja KS.

U praksi to znači da djeca i roditelji neće moći birati nastavni plan i program koji se koristi, nego samo koji će im jezik biti upisan u svjedodžbi. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250