Article_Top_970x250

KAKO SE OBRANILA ENKLAVA: Obilježena 25. obljetnica pogibije 22 branitelja; 300 pripadnika HVO-a zaustavilo je deset puta jače mudžahedinske snage tzv. Armije BiH

središnja bosna

KAKO SE OBRANILA ENKLAVA: Obilježena 25. obljetnica pogibije 22 branitelja; 300 pripadnika HVO-a zaustavilo je deset puta jače mudžahedinske snage tzv. Armije BiH

lip 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na koti Hrašće, u narodu poznatijoj kao Pješčara, danas je obilježena 25. obljetnica pogibije 22 hrvatska branitelja.

Svetu misu zadušnicu predvodio je fra Velimir Valjan, uz gvardijana franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Dragu Pranješa.

Fra Valjan je u propovijedi istaknuo kako je cijela Lašvanska dolina puna brojnih stratišta Hrvata. 

"Savjest nam nalaže da bez uljepšavanja govorimo ono što je istina.  Naši su branitelji pali za obranu svojih domova, obitelji, nacionalnih i vjerskih vrijednosti", kazao je fra Valjan. 

Istaknuo je i  kako Hrvati u Središnjoj Bosni moraju pamtiti ratnu kalvariju kroz koju su prošli i činjenicu da su branili svoja ognjišta koja su njihovi preci stekli krvavim znojem. 

Poginulim braniteljima na Pješčari počast su odali bivši suborci, general Ilija Nakić, zapovjednik Frankopan brigade koja je, s ostalim postrojbama ZP-a HVO-a Vitez branila Pješčaru, Ivica Kolenda, zapovjednik PPN-a "Maksovci", Jozo Stojak, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ŽSB te brojni drugi predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Hrvatski politički dužnosnici prevođeni Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH također su položili vijence i upalili svijeće u spomen na poginule branitelje na Pješčari. 

Prigodnom programu povodom 25. obljetnice obrane Pješčare prisustvovali su i učenici Osnovne škole Nova Bila iz Travnika. 

Bitka za Pješčaru trajala gotovo godinu dana 

Bitka za kotu Hrašće na brdu Pješčara iznad Lašvanske doline, od glavne ceste udaljene manje od dva kilometara, trajala je gotovo godinu dana. Elitne snage tzv. Armije BiH, s 3 tisuće boraca i mudžahedine napadale su nešto više od 300 branitelja HVO-a. U obrani Pješčare poginulo je 69 pripadnika ZP-a HVO Vitez, a ranjeno ih je više od stotinu. U samo jednom danu,  12. lipnja 1993., poginula su 22 hrvatska branitelja.

U narodu poznatija kao Pješčara, odnosno, kota Hrašće, brdo je iznad Lašvanske doline, a od glavne prometnice Kiseljak- Busovača- Vitez- Travnik udaljeno nešto manje od 2 kilometra.

Pješčara je pod kontrolom HVO-a bila od početka agresije tzv. Armije BiH na Središnju Bosnu, a u bošnjačko-muslimanske ruke prvi je puta pala 8. lipnja 1993. godine, na dan kada je bio sveopći napad  tzv. Armije BiH na sve crte obrane HVO-a, od Kiseljaka do Novog Travnika. Najžešća bitka za Pješčaru trajala je od 8. do 13. lipnja. 1993., a bivši vojnici HVO-a smatraju kako je najgori dan bio 12. lipnja 1993. Tog 12. lipnja 1993. Pješčara je u nekoliko navrata bila zauzimana od tzv. Armije BiH i mudžahedina i vraćana pod kontrolu HVO-a, a u borbama tijekom samo jednog dana poginula  su 22 pripadnika Zbornog područja HVO-a Vitez.

Brojni vojni analitičari i povjesničari ističu kako je bitka za Pješčaru najvažnija jer je njome obranjena Lašvanska dolina. I sama Pješčara se nalazila u poluokruženju, brigade 1 i 7.  krajiška a pod zapovjedništvom Mehmeda Alagića i Fikreta Ćuskića smještene u samostanu u Gučoj Gori u zaleđu, a s istočne strane - dolina rijeke Bile, odnosno, selo Mehurić gdje bio jedan  od stožera odreda El-mudžahid i 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH. Za potrebe osvajanja Pješčare, 3. korpus tzv. Armije BiH osnovao je  i posebnu postrojbu sastavljenu od prijeratnih sportskih strijelaca iz Zenice. Osim 3. korpusa i njegovih svih specijalnih postrojbi, Pješčaru su napali i specijalci 2. korpusa tzv. Armije BiH. 

Osvajanjem Pješčare, tzv. Armija BiH bi dodatno rascjepkala Središnju Bosnu koja je i prije lipnja 1993. bila podijeljena u enklavama - Žepče, dolina Lepenice i dolina Lašve. S kote Hrašće se, zapravo, kao na dlanu vidi najveći dio Lašvanske doline - dijelovi Travnika pod HVO-ovom kontrolom, Novog Travnika i Viteza, a cilj zauzimanja Pješčare bio bi odvojiti Novi Travnik i dijelove Travnika koji se spajaju s Novim Travnikom i tako nastaviti ofenzivu i zauzimanje Viteza, Busovače, Kiseljaka i Kreševa.

Najvažnija kota u Lašvanskoj dolini 

Bila je to, zasigurno, najvažnija kota u Lašvanskoj dolini nakon pada Travnika jer su pripadnici Zbornog područja HVO-a Vitez imali posebne potvrde koje je izdavao Stožer ZP-a onima koji su sudjelovali na toj bojišnici, odnosno, tijekom jednodnevnih dopusta nisu morali ići na druge bojišnice.

Pješčara je žestoko napadnuta i na Božić 1993., 25. prosinca, nakon zločina u Križančevom selu i odlaska konvoja Bijeli put, tzv. Armija BiH je najveći napor uložila u ponovni pokušaj  osvajanja kote Hrašće, a tog je dana poginulo 10 pripadnika HVO-a.

U obrani Pješčare poginulo je ukupno 69 pripadnika Zbornog područja HVO-a Vitez, ranjeno ih je više od 100, a branile su je 1. i 2. bojna Frankopan brigade, PPN Tvrtko, PPN Vitezovi i PPN Žuti, a u ranoj fazi borbi i postrojbe zeničkog HVO-a.   

Bitka za Pješčaru je prema brojnim analitičarima bila - prsa u prsa, pojedini vojnici HVO-a ubijeni su od streljačkih ekipa tzv. Armije BiH kroz puškarnice. Zračna crta koja je dijelila HVO i tzv. Armiju BiH bila je "duga" 150 metara, ali i dalje je to bio najširi prostor u Lašvanskoj regiji kojeg je HVO kontrolirao.

Tijekom pokušaja osvajanja Pješčare, tzv. Armija BiH angažirala je gotovo 3 tisuće boraca 3. korpusa, dok je Zborno područje HVO-a Vitez raspolagalo s njih više od 300 koji su bili raspoređeni u smjenama u trajanju od 48 sati.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250