Article_Top_970x250

Josip Brekalo danas ulazi u hrvatsku nogometnu povijest

Valjda ga neće San Marino zaustaviti

Josip Brekalo danas ulazi u hrvatsku nogometnu povijest

lis 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tomo Šokota u kvalifikacijama za Euro 2000. zabio je osam golova. Brekalo je na sedam, pred njim su dva igrača u cijelim kvalifikacima i - San Marino

Nije pobjeda nad San Marinom nužna samo kako bi se potvrdio plasman Hrvatske na Euro do 21 godine. Jer u njega nitko ne sumnja.

Ajde da su s druge strane Kazahstan, Gruzija, Latvija, Albanija ili bilo koji suparnik koji doista može iznenaditi. Ali San Marino nikad nikoga nije iznenadio, pa neće ni male vatrene danas od 18.30 sati.

Hrvatska će se, dakle, treći put u povijesti plasirati na Europsko prvenstvo U21.

Ali okršaj sa San Marinom lako može donijeti još nešto: najboljeg hrvatskog strijelca u kvalifikacijama u povijesti!

Zadatak nije pretežak: Josip Brekalo trebao bi zabiti jednom da se izjednači, odnosno dvaput da sam zasjedne na vrh.

Brekalo je u kvalifikacijama odigrao svih devet utakmica, kao još jedino Josip Posavec i Borna Sosa, koji su odigrali i minutu više od Brekala (810-809), piše Goal.

Zabio je Wolfsburgov napadač sedam golova (Jakoliš pet, Vlašić četiri, Karačić dva, Halilović, Moro, Šimić, Bočkaj, Ćorić, Benković, Šunjić i Ćaleta Car po jedan). Na listi strijelaca kvalifikacija ispred njega su jedino Poljak David Kownacki (Sampdoria) s devet, te Danac Robert Skov (Kopenhagen) s osam.

No gledajući sve hrvatske nastupe u kvalifikacijama za Euro U21, Brekalo dvama golovima San Marinu postaje rekorder.

Time bi, naime, preskočio Tomu Šokotu koji je u kvalifikacijama za EP 2000. zabio osam. Trpao je Jugoslaviji (tri), Irskoj (tri) i Makedoniji (dva), ali je na Euru ostao bez municije i nije potpisao ni jedan od četiri hrvatska gola.

Još su samo trojica igrača zabila po sedam u jednom kvalifikacijskom ciklusu - kao sada Brekalo - Eduardo da Silva za Euro 2006., Marcelo Brozović za Euro 2015. i Stipe Perica 2017. Ta tri puta Hrvatska se nije plasirala na završni turnir.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250