Article_Top_970x250

Joshui 60 milijuna, a Hrgoviću oko 15.000 $ za jednu borbu...

preko trnja do zvijezda

Joshui 60 milijuna, a Hrgoviću oko 15.000 $ za jednu borbu...

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Jurica Galoic/Pixsell

"Velik novac se zarađuje tek kad uzmeš titulu svjetskog prvaka, tako ću i ja. I onda ću sav taj novac podijeliti, jer se ne želim osjećati sigurno. Velik broj svjetskih prvaka koji su zaradili ogroman novac "ušuškali" su se u tu materijalnu sigurnost, zaboravili na draž boksa, prestali boksati, a onda i potrošili sav novac i pali na prosjački štap. Ja to ne želim".

Tako je prošle godine govorio Filip Hrgović (27), kojeg u subotu u saudijskom gradu Diraji očekuje deseta borba karijere, protiv Erica Moline (37), piše 24sata.

I dok će Anthony Joshua za revanš protiv Andyja Ruiza zaraditi 60 milijuna dolara, a za poraz od istoga suparnika prije pola godine dobio je 25 milijuna dolara, koliko u ovoj fazi karijere može zaraditi Hrgović?

Boksački profesionalci, za početak, nisu nečiji zaposlenici i nemaju redovitu plaću nego su plaćeni po borbi. Menadžer pregovara i sređuje im suparnike, priredbe na kojima nastupaju, uvjete..., a zarada ide od nekoliko stotina dolara po borbi do milijuna. Mnogi boksaju za 200 dolara po borbi, pa moraju imati drugi posao kako bi imali dovoljno za život, tim više što im neka ozljeda koja ih izbaci iz treninga i borbi jako utječe na zaradu.

Klasičan minimalac za borbe ne postoji, zarada ovisi o priredbi, ali većina boksača zarađuje manje od prosječne plaće profesionalnih sportaša, koja je prema istraživanju iz 2012. bila 40.060 dolara godišnje.

S druge strane, top boksači su među najplaćenijim sportašima svijeta. Tako je Floyd Maweather za borbu s Mannyjem Pacquiaom dobio 150 milijuna dolara, a Pacquiao za istu borbu 100 milijuna. Na toj priredbi u predborbama ostali su borci dobili najmanje 60.000 dolara. Dakako, velik dio tog novca na top borbama dolazi od postotka od TV prijenosa i pay-per-view paketa.

Boksači si sami plaćaju troškove, osiguranje, putovanja, treninge..., treneru obično daju deset posto zarade, a određeni postotak i menadžeru. U Nevadi, primjerice, trećinu zarade.

Uglavnom, uzevši u obzir sve kategorije i federacije, prosječna zarada svjetskih prvaka po borbi je između dva i pet milijuna dolara. Koliko otprilike zarađuje, recimo, Marko Rog igrajući nogomet za Cagliari. Ostali boksači godišnje zarađuju između 22.000 i 51.370 dolara.

Joshua je prvu ozbiljnu zaradu stekao pobjedom nad Vladimirom Kličkom - 20 milijuna dolara. Pa 25 milijuna za pobjedu nad Povjetkinom, 25 ga je čekalo da Jarrell Miller nije pao na dopinškom testu..., ali prije Klička, u prvih 18 borbi karijere, iako je rušio i Dilliana Whytea, Dominica Braezaelea, pa taman borbu prije Klička i Erica Molinu, Joshua je bio daleko od takve, ozbiljne zarade. 

Ili uzmite za primjer Andyja Ruiza: čovjek je za pobjedu protiv Joshue u New Yorku u lipnju zaradio sedam milijuna dolara, sad će za subotnju borbu dobiti deset milijuna. A borbu prije rušenja Joshue odradio je za - 200.000 dolara! Iako je u tom trenutku imao profesionalni učinak 32-1!

Filip Hrgović boreći se u svjetskoj ligi dobivao je po 4000 eura za pobjedu i 1600 eura mjesečne plaće. U svijetu profi boksa još je jako daleko od ozbiljne zarade. Prema navedenim prosjecima i kalkulacijama, on nije ni među 50 najplaćenijih hrvatskih sportaša (Bojan Bogdanović godišnje zaradi 13,75 milijuna dolara, Luka Modrić 12,2 milijuna...).

Za borbu dobije 15-ak tisuća dolara, ove je godine odradio tri, prošle godine pet. Od čega plaća trenera, dok pripreme u Miamiju i putovanja vjerojatno ima pokriveno ugovorom s jakim promotorima Eddiejem Hearnom i Sauerlandom.

- Filip ide ubrzanim putem, on je budući prvak svijeta i brzo će doći u priliku da osvoji pojas - govori Hearn, zaključuju 24sata

Dnevnik.ba