StoryEditor

Jednostavnom prevarom ukrali 364 milijuna dolara i trošili na aute, kockanje, brodove...

Piše D  /  21.09.2018., 07:09h

Državni istražitelji su za pronevjeru velike količine novca optužili Kevina Merila (53), Jayja Ledforda (54) i Camerona Jezierkskija (28). Ova trojica su osmislili “Ponzijevu shemu”  u kojoj su mamili ljude da im daju novac za kupnju dugova, poput onih bankama, studentskih ili za nekretnine, a obećali su kako će u njihovo ime ubirati kamate ili preprodati dugove trećoj strani za još veći novac, stoji u optužnici. Naravno, oni su novcem novih ulagača samo pokrivali dio starih obveza, a velik dio zadržali za sebe. I to je neko vrijeme funkcioniralo sve dok cijela stvar nije pukla poput balona, a većina ulagača ostala bez investiranog novca, prenosi Jutarnji.hr.

Kako stoji u optužnici, među prevarenima su doktori, profesionalni sportaši, bankari, financijski savjetnici, odvjetnici, knjigovođe... Trojac je optužen da je 72 milijuna dolara (oko 120 milijuna KM) od investitora iskoristio za osobno bogaćenje, uređivanje svojih luksuznih domova u Marylandu, Texasu, Nevadi i na Floridi, kupnju luksuznih automobila, nakita, brodova, privatnih aviona, kockanje i, općenito, plaćanje ekstravagantnog stila života.

Jedan od njih, Jay Ledford, je ukrao najmanje 40 milijuna dolara (više od 65 milijuna KM). Od toga si je polovicu spremio na privatne račune, a počastio se Ferrarijem od 368,000 dolara , dijamantnim prstenom od sedam karata za 330,000 dolara ) i dijamantnom narukvicom za 168,000 dolara). Čak 13 milijuna dolara je prokockao.

Kevin Merill je pak najviše potrošio na automobile, kupio ih je najmanje 25. Među njima su Bugatti Veyron, Pagani Huayra Diablo, Ferrari F12 Berlinetta, Rolls Royce Dawn...

Optuženi su za urotu, lančanu prevaru, krađu identiteta i pranje novca, a istražitelji su iskoristili priliku da upozore sve na ovakav tip prevare koji na koji i dalje nasjeda nevjerojatno velik broj ljudi.

- Ulaganja niskog rizika s velikim povratkom novca gdje nikako ne možete izgubiti uvijek su označena crvenom zastavom. Nema zarade bez rada, što prije toga postanete svjesni, to bolje – rekla je Kelly Gibson, regionalna direktorica državne komisije za sigurnost.

Dnevnik.ba

24. rujan 2021 23:12